Hoe kom ik in beweging?

trendy ethnic woman walking on urban pavement

Aantal woorden: 629

Hoe kom en blijf ik in beweging?

trendy ethnic woman walking on urban pavement

Hoeveel moet je bewegen?
Iedereen weet dat het belangrijk is om te bewegen. 30 minuten per dag matig-intensief is het advies van de gezondheidsraad voor een volwassen persoon. Toch komen mensen hier niet aan. Denk jij van wel? De meest gemaakte denkfout is hierin de volgende: De 30 minuten bewegen zijn het beste wanneer deze achter elkaar plaatsvinden. Dit is dan naast ‘gewoon’ genoeg bewegen gedurende de dag. 30 minuten achter elkaar is nodig om de doorbloeding goed op gang te krijgen en je hart en spieren ook écht iets te laten doen. Je kunt je misschien wel voorstellen dat wanneer je ieder uur 1 minuut iets doet, dit een totaal andere impact op je lijf heeft dan 30 minuten achter elkaar. Niet schrikken: naast al deze beweging zou je daarnaast ook nog 2x in de week aan kracht- en balansoefeningen moeten doen én vaak genoeg van je kont af moeten komen.1 Ja, dat staat echt zo in het advies. Vooruit… wel met iets andere woorden.

1 https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2017/08/22/beweegrichtlijnen-2017

man in blue and brown plaid dress shirt touching his hair

Ook voor je koppie
Bewegen is goed voor je lijf, maar ook voor je koppie. Heel technisch gezien komt door beweging ook hersenactiviteit op gang. Wanneer dit in gang is gezet, is het veel makkelijker om weer problemen te kunnen tackelen. Hier zorgen onder andere de doorbloeding van je hersenen en de mechanische prikkel, omdat je beweegt, voor. Erik Scherder kan hier je nog veel meer over vertellen met ongekende passie en in begrijpelijke taal. Zoek hem maar eens op YouTube!
Daarnaast zorgt bewegen voor nieuwe indrukken en sensaties, waardoor je iets heel anders kunt beleven en voelen. Wanneer ik stil moet liggen en jeuk heb van een kriebelend haartje word ik gek. Wanneer ik in de volle zon wandel en kriebelt er dan een haartje op m’n gezicht, ervaar ik dit ‘probleem’ heel anders! Bewegen en daardoor de verandering van omgeving, geeft je een andere visie op hoe jouw wereld draait.

woman in gray hijab reading book

Energie voor dingen die je leuk vindt
Doordat je gemakkelijker problemen op kan lossen en waarschijnlijk ook fysiek meer energie ervaart, houd je meer tijd en energie over voor de dingen die je leuk en belangrijk vindt. Dat kan natuurlijk van alles zijn.
Oftewel 30 minuten bewegen = meer energie = andere dingen sneller doen = tijd over! Zo heb je extra tijd voor rustig een boekje lezen (met of juist zonder je kind), koffie drinken bij vrienden of een nieuwe recept uitproberen..

photo of woman standing on sunflower field

Hoe zorg je dat bewegen een gewoonte wordt?
Vind jij het lastig om van genoeg bewegen een gewoonte te maken? Veel mensen met jou hebben hier problemen mee. Sommigen zetten de knop om en gaan, maar anderen struggelen lang met hoe ze eindelijk genoeg kunnen bewegen op een dag.  
Het kan helpen om te bedenken welke gewoontes je al hebt toegepast en waarom dit nu al een tijd lukt. Je doet nu vast iets anders dan 5 jaar geleden. Wat maakte het tot een succes? Kun je die succesfactoren nu ook gebruiken voor het bewegen? Let goed op de timing en de grootte van je stapjes. Het is moeilijker om je grote stappen eigen te maken dan kleine stapjes.
Heb je een overvol schema? Koppel dan je nieuwe gewoontes aan oude ingesleten gewoontes. Dit kost minder denk- en veerkracht. Ga jij bijvoorbeeld iedere dinsdag naar je ouders? Wellicht kun je dit op een fysiek actievere manier doen.


Go for it!!
Ik wens je veel succes toe met bewegen. Ik ben heel benieuwd wat je als eerste aanpakt. Heb je een stok nodig achter de deur, dan wil ik die met liefde voor je zijn. Dit kan in de vorm van therapie, personal training, duo-training of een groepstraining op jouw niveau. Check de website, want we hebben een heel divers aanbod!

Zin om te sporten op jouw niveau?

Ongeacht of je blessures hebt kan je bij ons verantwoord aan de slag.
We gaan samen op zoek naar de mogelijkheid die het beste bij jou past!

Geef een reactie