Moet je meer of beter bewegen om minder klachten te krijgen?

Aantal woorden: 1062

Moet je meer of beter bewegen om minder klachten te krijgen?

a man in plaid long sleeves pouring a drink

Eén van de belangrijkste dingen waar wij als oefentherapeuten Cesar/ Mensendieck naar kijken is dat je je kwalitatief goed beweegt. Kort gezegd: dat je goed beweegt. Dat lijkt dan alsof je alleen maar kaarsrecht mag zitten, staan en lopen. Dit is alleen iets TE kort door de bocht.

Je lijf is namelijk gemaakt om heel veel bewegingen te kunnen maken. Zowel rechte als kromme bewegingen.  Dit is dan ook precies wat je lijf moet kunnen én doen om gezond te zijn. Daar gaat het dan ook vaak verkeerd.
We bewegen onbewust gedurende dag vaak op dezelfde manier. Kijk maar eens hoe jij van je werkplek naar het koffieapparaat loopt. Of hoe jij in de keuken je maaltijd voor staat te bereiden. Vaak zien wij als oefentherapeuten Cesar/ Mensendieck dat mensen in een soort bewegingspatroon ‘vastzitten’.

Wat moet je doen?
In eerste instantie zit je niet letterlijk vast, maar als je lang op dezelfde manier beweegt, wordt je lijf daar heel goed in. Soms iets té goed, waardoor je bepaalde spieren gaat overbelasten en andere spieren gaat onderbelasten. Door die disbalans krijg je (langdurige) klachten of houd je fysieke klachten in stand.

Wij, oefentherapeuten Cesar/Mensendieck, kijken dan ook naar je gehele bewegingspatroon om te zien aan welke knoppen we moeten draaien. Wij willen dat je klachtenvrij en gezond kan bewegen!  Moet je meer opstrekken? Knieën los? Meer staan? Meer zitten?
Afwisseling is voor iedereen de sleutel, alleen is het dan wel handig om te weten wat je eigenlijk doet. Want, dat is precies hetgeen dat we vaak niet in de gaten hebben. (Dat bewegen ging namelijk onbewust, weet je nog?)

Zo vaak heb ik mensen in de praktijk die tijdens een intake zeggen: “maar ik sta de hele dag rechtop!” Wanneer ik ze dan zie staan, zie ik dat ze bijvoorbeeld toch best hangen in hun rug. Tijdens het onderzoek geven ze dan zelfs aan dat ze die ‘bochel ‘in de nek ook wel herkennen en ook ‘groter lijkt te worden’. Zo recht was de houding dus niet die zij dachten dat recht was.

Weet jij echt wat voor houdingspatroon  je hebt?

Dan hebben we het nog niet eens gehad over wat ik in de behandelingen na de intake tegen kom.
Hoe je loopt, staat, koffie pakt, bukt, auto rijdt, kind oppakt, achter de laptop zit, tennist, fietst, stofzuigt, slaapt, ramen zeemt, tv kijkt, telefoon gebruikt, aan tafel zit…… alles heeft invloed op hoe gezond je je lijf kan houden.

Het is logisch dat jij niet nadenkt over hoe jij al die bovenstaande activiteiten doet. Het is nog logischer dat jij je eigen patronen minder goed kan ontdekken. Je bent ze immers gewend!

Gelukkig kunnen wij dat wel als oefentherapeuten Cesar / Mensendieck. Sterker nog; het is datgene waarvoor we opgeleid zijn.
(En ja dat is dus het verschil met een fysiotherapeut)

Oefentherapeuten zijn specialist in het veranderen van beweeggedrag!

Voorkom dat je ‘vast’ gaat zitten.
Om te voorkomen dat je vast gaat zitten in een en hetzelfde beweegpatronen, waar je last van krijgt, kan het dus heel handig zijn om je bewegingspatroon eens te laten checken bij een oefentherapeut Cesar/Mensendieck bij jou in de buurt. Want veel klachten komen door hoe jij je lijf gebruikt! Dat heeft dus alles te maken met meer bewegen, maar ook met beter bewegen. De gouden combinatie.
Daar kan ik je (online) bij helpen!

rusted iron gears

Oefentherapie Cesar / Mensendieck
Wil je weten wat oefentherapie Cesar/ Mensendieck nog meer inhoudt? Check dan de website


Oefentherapie Cesar/ Mensendieck wordt vergoed vanuit het aanvullende pakket voor mensen boven de 18 jaar. Onder de 18 jaar wordt het vergoed vanuit het basispakket.
Heb je geen aanvullend pakket (meer) check de website voor de laatst geldende tarieven.

Wil jij het sporten (weer) oppakken?

Wij gaan gewoon door deze zomer!

Kom dan een gratis proefles doen voor
– Bootcamp
– WALK FOR (F)IT!
– Personal Training/Duotraining

Ook wanneer jij klachten of beperkingen hebt ben ik er van overtuigd dat je lekker kan sporten.

De Beweegtherapeut Saskia Ligt

Ik ben er voor jou!

Zoek je begeleiding of een stok achter de deur die jou kan helpen je verlangen op beter bewegen of slapen eindelijk vervuld te zien? Neem dan contact op met De Beweegtherapeut. Wij kunnen je helpen aan een gezond slaappatroon, een goed beweegpatroon, en verschillende sportactiviteiten op je eigen niveau. Dit kan ook wanneer je blessures of ‘beperkingen’ hebt.
Vul het aanmeldformulier en waarbij we je mogen helpen in. Dan bel ik je vrijblijvend terug en gaan we kijken of we samen jouw mooie doelen kunnen halen!

De Beweegtherapeut
Onze missie is ervoor zorgen dat jij fysiek gezond bent zodat je veerkracht voelt en je daardoor meer zeggenschap krijgt over je eigen leven. Hierdoor kan je kan goed voor jezelf en voor de ander zorgen.

Geef een reactie