Aantal woorden: 910
Een stok achter de deur om op tijd naar bed te gaan

”Vanavond ga ik echt op tijd naar bed.” Is dat de eerste gedachte die je hebt als je wakker wordt? Je voelt aan alles dat je net te weinig hebt geslapen. Net iets te weinig voor de zoveelste keer achter elkaar. Licht gefrustreerd, want “waarom doe ik dat toch?” start je je dag.
Komt dit je bekend voor?
Kwalitatief en kwantitatief goed slapen
25% van de mensen heeft een slaapprobleem. Dit kan te maken hebben met niet goed in slaap kunnen komen, met niet doorslapen of met te vroeg wakker zijn. Daarnaast kan het ook zijn dat je slaap kwalitatief niet goed is. Dat betekent dat je wel genoeg uren haalt, maar dat de kwaliteit slecht is. Tijdens je slaap ga je door verschillende slaapfases heen. Wanneer dit niet lukt, kan het zomaar zijn dat je een hele nacht een sluimer in je kop hebt, terwijl je wel genoeg uren hebt geslapen.
Geen probleem, maar mijn slaap kan wel beter
Naast die 25% van de mensen die een van bovenstaande slaapproblemen heeft, zijn er ook nog heel veel mensen niet tevreden over hun slaap. Het kan net iets beter. Op één of andere manier doen we er alleen niks mee. Terwijl er zoveel aan te doen is. Zoek een slaapoefentherapeut op in de omgeving of boek bij mij een (online) sessie.
Als slaapoefentherapeut ben ik gespecialiseerd in het veranderen van slaapgedrag

Daar is hij dan; regelmaat voor een goede voorbereiding.
Een van de belangrijkste dingen is regelmaat. Zowel voor het aantal uren als voor de kwaliteit van je slaap. Hoe voorspelbaarder, hoe beter. Misschien herken jij dit wel met je lunchtijd?
Veel mensen hebben een vaste lunchtijd. Wanneer het dan bijna zo ver is begin je al trek te krijgen. Ideaal, want in je lijf zijn er allerlei processen geactiveerd waardoor jij beter je eten verteert en dus de voedingstoffen beter opneemt. De voorbereiding op een goed maal. Ga je dan niet eten? Dan merk je misschien wel dat je veel gaapt, kribbig wordt of energieloos. Je lijf was voorbereid op iets en komt het dan niet, dan gaat het in protest. Eet jij steeds op andere tijdstippen dan laat je lijf de voorbereiding zitten. Want het heeft geen idee om als lijf voor te bereiden dat het zo eten moet verwerken, want het weet niet wanneer het komt. Hierdoor wordt je eten minder goed verteerd en zal je lijf niet zo blij zijn met het eten. Wil je je lijf echt goed voorbereiden op eten dan zorg je voor vaste tijdstippen en bij voorkeur maak je het eten zelf. Het vasthouden, ruiken, zien van voedsel zorgt allemaal voor een goed geactiveerd lijf.
Wat heeft dat eten met slapen te maken?
Met slaap is het dus niet anders. Wanneer jij op een vast tijdsstip gaat slapen en opstaat dan weet jouw lijf waar het aan toe is. Je slaap wordt efficiënter en dat betekent dat je beter door alle slaapfases heen gaat. Dat is bevorderlijk voor je herstel en dus voor meer energie overdag. De voorbereiding van het slapen, zonder beeldscherm richting badkamer en je slaapkamer in zacht licht, helpt om je lijf een duidelijk slaapsignaal te geven. De melatonine kan dan zijn werk doen. Dit is een hormoon dat het startschot geeft voor een goede slaap.
Vanavond ga ik echt op tijd naar bed
Een vast ritme is dus belangrijk. Ik hoop dat dit duidelijk is. Waarschijnlijk wist je dit al wel, maar lukt het je niet? Vanaf 28 november start de ‘op tijd naar bed challenge’. Een gratis challenge waarbij je een week lang gestimuleerd wordt om eens goed je slaapritme aan te pakken.
Een week lang onderzoeken, informatie krijgen en experimenteren met hoe je een voor jou goed slaapritme kunt krijgen. Je zit in een klein whatsappgroepje waarin je elkaar helpt en eigenlijk elkaars stok achter de deur bent. Iedereen doet elke dag kort verslag met wat er wel en niet gelukt is én deelt eventueel inzichten. Je leert in korte tijd bizar veel over je eigen slaapprobleem.
Zin om gratis mee te experimenteren met je slaaptijden en frisser december door te komen? Geef je op door op onderstaande button te klikken.
(ook een goed idee om samen met je partner-huisgenoten-kinderen te doen)


Ik ben er voor jou!
Slaap vind ik zo belangrijk . Het beïnvloedt alles gedurende dag én nacht. Door een cliënt, met rugklachten die niet overgingen, heb ik mij verdiept in slaap. Haar slaapprobleem hebben we aangepakt en haar rugklachten verdwenen. Toen wist ik het zeker: slaap is fundamenteel voor de gezondheid. Daar wilde ik mensen mee helpen. En zo geschiedde. 😉
Ik ben Saskia Ligt, oefentherapeut Cesar/ mensendieck en slaapoefentherapeut. Al meer dan 10 jaar heb ik mijn praktijk in Dordrecht en behandel ik mensen zoals jij, met fysieke- en slaapklachten. Mijn liefde om de gezondheid van mensen te verbeteren is groot, want hoe gaaf is het wanneer je dagen leuker worden omdat je beter slaapt en weer meer kunt? Exact! Heel gaaf. Het is leuker voor jezelf, voor je omgeving en voor de wereld. Ik help je er graag bij!
Om je slaapproblemen aan te pakken heb ik verschillende diensten voor je klaarstaan. Slaapoefentherapie, de online slaapcursus ‘slaapverwekkend goed’ die volgend jaar weer start en deze gratis challenge. De challenge is een goede manier om alvast met me kennis te maken en een eerste stap te zetten naar een gezond slaappatroon.

De Beweegtherapeut
Onze missie is ervoor zorgen dat jij fysiek gezond bent zodat je veerkracht voelt en je daardoor meer zeggenschap krijgt over je eigen leven. Hierdoor kan je kan goed voor jezelf en voor de ander zorgen.