Zet deze 5 stappen om sporten voor jou een gewoonte te laten worden.

an elderly woman exercising with a resistance band

Aantal woorden: 1062

Hoe wordt sporten voor jou een gewoonte?

photo of man using his mobile phone

De lente lokt je alweer bijna uit je warme behaaglijke huis, maar het lukt nog niet om daadwerkelijk je huis uit komen en te gaan sporten. Die laatste van de 5 onderstaande stappen is misschien wel het allerbelangrijkst om het sporten vol te houden. Check ze en zet de stappen. Ik ben benieuwd waar jij dan deze zomer staat.

Heb jij ook zo’n beeld van jezelf waarin je zo’n 2 à 3 keer in de week op een goede manier met je lijf bezig bent? Matig intensief bewegend zoals de gezondheidsraad voorstelt. Terwijl… Het enige dat je nu 2 à 3 keer in de week doet is aan sport denken. Er moeten dus nog wat stappen gezet worden voordat je er bent.

Hoe pak je het sporten zo aan dat het een gewoonte gaat worden?

1. Maak het gemakkelijk
Wanneer de sportlocatie dichtbij is, of op de route naar huis, dan is het een stuk makkelijker om te sporten. Wanneer je met de auto gaat kan dat belachelijk voelen (omdat het bijvoorbeeld maar 8 minuten fietsen is), maar als je daardoor wel een uur gaat sporten is het een prima optie. Zorg dat je zo min mogelijk weerstand voelt.

.

an elderly woman exercising with a resistance band

2. Zoek iets leuks
Het is een open deur, maar het is zoveel makkelijker om iets te doen dat je leuk vindt. Je kunt denken aan binnen- of buitensporten. In een groep of alleen. Met of zonder muziek. Met of zonder materiaal (ballen/rackets/gewichten/boot/boards/water/lucht). Zorg dat je er vooral blij van wordt. Word je nergens blij van? Zorg dan dat je het minst ‘erge’ kiest, of de sport waarvan je het resultaat het meest interessant vind.

3. Zorg voor een stok achter de deur
Ja, daar is hij weer; De stok! Laat die stok hardnekkig zijn. Dat kan een maatje zijn waarmee je sport, maar je kunt je ook aansluiten bij een sportclub, waarbij je aan je jasje wordt getrokken wanneer je een tijdje niet komt opdagen. Ik merk dat mijn sportleden het heel prettig vinden dat ik na enkele weken toch even een appje stuur met de vraag of alles oké is. Vaak helpt dat om je weer in beweging te krijgen en te houden.

photograph of an open door near plants

Wil jij het sporten (weer) oppakken?
Kom dan een gratis proefles doen voor
– Bootcamp
– WALK FOR (F)IT!
– Personal Training/Duotraining

Ook wanneer jij klachten of beperkingen hebt ben ik er van overtuigd dat je lekker kan sporten.

woman jumping wearing green backpack

4. Leg de lat laag en waarom ook niet?
Die 3x in de week sporten zou het allerbeste en hoogste resultaat zijn, maar geef toe. Je bent al vaker te hard van stapel gelopen. Hoe vaak of hoe lang heb je dat volgehouden? Juist, nu in ieder geval even niet.

Hieronder twee manieren om het sporten laagdrempelig in je routine te krijgen.

1. Start met 1x per week sporten. In het begin moeten je spieren hier ook nog van bijkomen. Houd je dit 12 tot 25 weken vol dan kun je eens gaan kijken of je jezelf kan gaan upgraden naar 2x per week .
Geloof me als ik zeg dat je er veel meer aan hebt om het hele jaar door 1x per week te trainen dan steeds 4 weken lang 3x per week, dan weer maanden niet en dan weer 2x per week voor 3 maanden en dan weer een paar maanden niet.

2. Je kan ook wél met 2 of 3x per week sporten beginnen, maar beginnen met 10 minuten maximaal per keer. Houd je dit goed vol? Verleng dan je trainingssessies

Consistent voor een lange periode is de sleutel tot succes. Waarom zou je jezelf direct voor een mislukking inschrijven? Houd het leuk voor jezelf, zodat je trots kunt zijn op wie je bent geworden. Jij bent straks gewoon diegene die al een heel jaar door weer en wind van die bank af komt en sport

5. Aller, allerbelangrijkste: focus je op het proces
We (de mensheid) zijn nogal gericht op de uitkomst en daar maken we dan ook doelen op. We vergeten alleen dat sommige dingen die we willen anders te meten zijn dan je in eerst instantie dacht. Daarom is het handigst om je op het proces te richten.
Bijvoorbeeld: Je doel is 5 kilo afvallen. 
Kijk je verder wil je je vooral fitter en lekker voelen in een bepaalde korte broek. Dit heeft eigenlijk niks met die 5 kilo te maken (behalve dat je misschien nog weet dat je je zo goed voelde toen je 5 kilo lichter was). Dit doel heeft dus eigenlijk te maken met je fit en fijn voelen en geloof me: je kunt je prima miserabel voelen al ben je 10 kilo lichter.

Dus… kijk naar wie je bent wanneer je je fit voelt. Wat doet die persoon? Wat voor keuzes maakt die persoon? Die persoon kiest er misschien voor om wat vaker lopend naar vrienden te gaan om zo wat extra te bewegen. Deze fittere versie van jezelf zorgt voor gezonde maaltijden, maar ook voor het eten van die heerlijke taart omdat je daar ook dolgelukkig van wordt. Deze versie van jou beseft dat je niet altijd de pan hoeft leeg te eten en dat er ‘restjes’ mogen zijn. Die restjes kun je prima gebruiken in een maaltijd de volgende dag. Je hoeft het niet weg te gooien en je bent geen prullenbak: ‘anders is het zonde om weg te gooien’.
 

Kies iets procesmatigs en maak het klein. Verdeel het in het kleine stapjes, zodat je elke dag of week weer iets kunt afvinken.
Dus niet: ik ben iemand die sportief is, maar ik ben iemand die 1x per week 1 uur sport.
Dus niet: ik eet alleen maar gezond, maar wel: ik kies voor elke dag een gezonde lunch.
Dus niet: ik snoep niet meer, maar wel: ik snoep wanneer ik het een 8 geef. En neem maximaal 3 van deze überlekkere dingen per week. Jij verdient toch ook alleen maar een 8?
Dus niet: ik ga minder eten, maar wel: ik schep geen 2e keer meer op en zorg dat ik de 1e keer al een volwaardige, gezonde maaltijd heb liggen.

Voel je het verschil?

photo of an elderly woman carrying birthday cake

Welke eerste stap zet jij?
Ga jij starten met die 1x bewegen per week? Kom dan naar een proefles van WALK FOR (F)IT of Bootcamp? Meld je aan via de website voor een proefles en zorg dat ik je stok achter de deur ben.
Heb je een stevigere stok nodig? Dan heb ik ook nog enkele plaatsen over voor de personal– of duotraining. Check de website voor informatie over deze trainingen.

Welke eerste stap zet jij?

De Beweegtherapeut Saskia Ligt

Ik ben er voor jou!

Zoek je begeleiding of een stok achter de deur die jou kan helpen je dat verlangen eindelijk vervuld te zien? Neem dan contact op met De Beweegtherapeut. Wij kunnen je helpen aan een gezond slaappatroon, een goed beweegpatroon, en verschillende sportactiviteiten op je eigen niveau. Dit kan ook wanneer je blessures of ‘beperkingen’ hebt.
Vul het aanmeldformulier en waarbij we je mogen helpen in. Dan bel ik je vrijblijvend terug en gaan we kijken of we samen jouw mooie doelen kunnen halen!

De Beweegtherapeut
Onze missie is ervoor zorgen dat jij fysiek gezond bent zodat je veerkracht voelt en je daardoor meer zeggenschap krijgt over je eigen leven. Hierdoor kan je kan goed voor jezelf en voor de ander zorgen.

Geef een reactie