Slaapproblemen maak je zelf

woman lying on bed while using a cellphone

Aantal woorden: 943

Slaapproblemen maak je zelf

hoe leer ik goed slapen?  doorslapen? in slaap vallen? inslapen? stappen om goed te slapen. slaapcursus .

Sorry not sorry
Slaapproblemen zijn conditioneringsproblemen. Het klinkt wat onaardig, maar in de meeste gevallen is het zo. Laat dit nou juist goed nieuws zijn!

Iets wat je jezelf hebt aangeleerd, kun je jezelf ook afleren.

Irritante hè? Maar stiekem weet je dat dit waarschijnlijk wel waar is. Ga maar eens na. Je hebt vast wel iets dat je vroeger deed, maar nu dus niet meer. Misschien was jij wel diegene die niet kon slapen als er geen lichtje aanstond. Of moest je eerst onder je bed en in de kast checken of er geen monster waren. Waarschijnlijk doe je dat (allang) niet meer en heb je wel lekker kunnen slapen de afgelopen jaren.

Orde op zaken stellen
Er zijn natuurlijk ook slaapproblemen zijn die niet gedrag gerelateerd zijn. Denk aan bijvoorbeeld (sommige) slaapapneu, narcolepsie  en rusteloze benen. Dit is trouwens maar zo’n 5 tot 10% van alle slaapproblemen die er zijn. Grote kans dat jouw slaapprobleem dus niet medisch is, maar wel gedragsmatig. Hoe hard dat misschien ook klinkt.

‘Ruzie’ in de praktijk
Ik zie de boze cliënt nog steeds voor me. Hij had net wat uitspraken gedaan als; “Dit gaat nooit helpen. Het maakt geen reet uit wat ik doe, ik heb alles toch al geprobeerd.” Dit in combinatie met vurige blikken, strakke kaken en armen die voor zijn borstkas over elkaar heen waren geslagen. Duidelijk boos en geïrriteerd.

hoe leer ik goed slapen?  doorslapen? in slaap vallen? inslapen? stappen om goed te slapen. slaapcursus .

Wie krijgt de schuld?
Ik begrijp ook dat het niet leuk is om te horen dat je er zelf echt iets aan kunt doen. Sommige mensen denken dan dat ik de ´schuld´ bij hen leg, maar niemand heeft schuld in zo´n situatie. De situatie is wat het is. Het is het startpunt vanwaar we vertrekken naar een beter slaappatroon.

Ik heb de kwestie toen maar omgedraaid.  

Ik zat rustig en zei: “Oké, als jij gelooft dat je gedrag geen invloed heeft op je slaap, wat heb je dan te verliezen? Probeer deze veranderingen nu eens een maand, maar dan wil ik wel 100% inzet. Waar je tegen aan loopt, dat zien we dan wel weer. Werkt het niet: dan heb jij gewonnen omdat je je gelijk hebt gekregen. Werkt het wel dan hebben we allebei enorm veel gewonnen: jij slaapt beter en ik heb weer een blije cliënt. Lijkt mij een win-win situatie.”

Je raad het al, na nog 1 sessie en vervolgens een maand proberen, was de slaap met zo’n 60% verbeterd. Hij kon weer doorslapen in de nacht en sliep meer uren in totaal per nacht. Dat is dikke winst!

Echt leren doorslapen?

Doe de 6 weekse cursus:
‘slaapverwekkend goed!’

Schrijf je vrijblijvend in op de wachtlijst en krijg de earlybird korting.*

Tijdelijk van 249,- excl. BTW naar
149,- excl. BTW
Startend op 29 augustus 2022

*Earlybird korting code krijg je volgende week via de mail.
Deze is te innen t/m 21 augustus.

hoe leer ik goed slapen?  doorslapen? in slaap vallen? inslapen? stappen om goed te slapen. slaapcursus .

Wat hebben we die ene sessie gedaan?
Die ene sessie was belangrijk. We hebben gekeken naar zijn eigen overtuigingen  Een overtuiging bepaalt je gedrag. De hele dag door hebben we verschillende overtuigingen: je moet je handen wassen na het plassen, met mes en vork eten is belangrijk, je wordt ziek wanneer je nagels bijt, en wanneer je minder dan 10.000 stappen zet per dag ben je ongezond.

Sommige van die overtuigingen zijn handig, want die houden je gezond, andere zijn juist een belemmering voor je gezondheid óf werken je zelfs tegen.

Kamp van Koningsbrugge
Deze overtuigingen zitten ook op slaap. Voor wie Kamp van Koningsbrugge seizoen 1 (2020) heeft gezien, daar zag je hoe Dennis zichzelf verbaasde. Hij zei na afloop; “Ik dacht dat ik écht die 8 uur slaap nodig had om een goede fysieke prestatie te kunnen leveren, maar dat bleek niet waar.” Stel nou dat jij die overtuiging ook hebt en je ligt net te laat in bed. Je kunt ‘maar’ 6,5 uur slaap pakken. Daar ben je vervolgens een halve nacht mee bezig en daardoor slaap je (ook kwalitatief)  minder. Als je dit bedenkt en het voelt als een tekort in slaap, dan gaat het sowieso minder goed de volgende dag. Het sporten voelt dan automatisch zwaarder. Je lichaam kan het namelijk best aan om een nacht slecht te slapen, daar hoef jij dus niet van wakker te liggen😉.  Structureel te weinig slaap, zoals in het programma Kamp van Koningsbrugge, is overigens niet aan te raden!

hoe leer ik goed slapen?  doorslapen? in slaap vallen? inslapen? stappen om goed te slapen. slaapcursus .

Zoek het uit!
Het is dus heel belangrijk om jouw overtuigingen op te zoeken, te bekijken en eventueel te veranderen of om te buigen. Hoe je dat kunt doen, zoeken we samen uit in de 1- op -1 sessies. Wanneer je je overtuigingen ziet, herkent en vervolgens je gedrag daarop aanpast, dan kan het bijna niet anders dan dat het (gewenste) resultaat volgt.

Zo simpel??

Ja, zo simpel, maar niet eenvoudig.

Goede stap richting een goede slaap
Wil jij een eerste grote stap zetten om je slaap te verbeteren? Doe dan de cursus ‘slaapverwekkend goed’. Hierin leer je (voor ècht een topprijs) wat gezond (slaap)gedrag is en wat je hiermee kunt doen. Je leert sowieso beter in slaap vallen, doorslapen en lekker wakker worden. Wanneer jij je slaap begrijpt is het zoveel makkelijk dingen structureel aan te passen. 
Dit jaar (2022) gaat de cursus voor de laatste keer (en voor deze prijs) van start op 29 augustus.

Grootste voordelen om in augustus te starten?
– Nog één keer voor de prijs van € 149,- met de earlybird korting* voordat deze omhoog gaat. Mis je de early bird? Dan kost het € 249,-
– Laatste keer dit jaar dat de cursus gegeven wordt
– Veerkracht opbouwen voor die drukke en donkere dagen
– Begin je nu? Dan heb je energie voor de winter en aanzienlijk minder last van de winterdip. Hoe   relaxed is dat?!
*Early bird korting is te verkrijgen door je aan te melden op de nieuwsbrief of je in te schrijven op de wachtlijst via de volgende link https://debeweegtherapeut.nl/slaapverwekkend-goed/ . In je korting vóór 21 augustus 2022. Daarna vervalt de early bird prijs.

Heb je na het lezen nog vragen over wat de cursus inhoudt? Stel ze hier

De Beweegtherapeut Saskia Ligt
doorslapen inslapen, piekeren, energieloos, futloos klachten houding oefentherapie cesar mensendieck in slaap komen

Echt leren doorslapen?

Doe de 6 weekse cursus:
‘slaapverwekkend goed!’

Schrijf je vrijblijvend in op de wachtlijst en krijg de earlybird korting.*

Tijdelijk van 249,- excl. BTW naar
149,- excl. BTW
Startend op 29 augustus 2022

*Earlybird korting code krijg je volgende week via de mail.
Deze is te innen t/m 21 augustus.

Ik ben er voor jou!

Zoek je begeleiding of een stok achter de deur die jou kan helpen met beter slapen? Neem dan contact op met De Beweegtherapeut. Op dit moment hebben we een online slaapcursus en één-op-één begeleiding in de praktijk of online.
Vul het aanmeldformulier en waarbij we je mogen helpen in. Dan bel ik je vrijblijvend terug en gaan we kijken of we samen jouw mooie doelen kunnen halen!

De Beweegtherapeut Saskia Ligt
doorslapen inslapen, piekeren, energieloos, futloos klachten houding oefentehrapie cesar mensendieck in slaap komen

De Beweegtherapeut
Onze missie is ervoor zorgen dat jij fysiek gezond bent zodat je veerkracht voelt en je daardoor meer zeggenschap krijgt over je eigen leven. Hierdoor kan je kan goed voor jezelf en voor de ander zorgen.

Geef een reactie