4 redenen waarom je scherm op ooghoogte moet staan tijdens computerwerk (en dat dat hoger is dan je denkt).

Aantal woorden: 717

4 redenen waarom je scherm op ooghoogte moet staan tijdens computerwerk

(en dat dat hoger is dan je denkt)?

In onze wereld zijn computers niet meer weg te denken. Of je nu werkt, studeert of gewoon plezier hebt, een groot deel van je dag breng je wellicht door achter een computerscherm. Dit maakt het essentieel om aandacht te besteden aan de ergonomie van je werkplek. Eén van de belangrijkste aspecten hierbij is de positie van je computerscherm. Zowel de afstand als de hoogte zijn belangrijk. Bijna iedereen die ik in de praktijk zie zegt het scherm goed te hebben staan. Totdat we dit hebben doorgenomen en mensen het thuis gaan checken. Oeps! Toch te laag!
In deze blog bespreken we waarom het cruciaal is om je scherm op ooghoogte te plaatsen tijdens computerwerk. Aan het eind geef ik aan wat dan de juiste hoogte is.

1. Ooghoogte voor comfort en productiviteit
Een computerscherm op ooghoogte plaatsen heeft een directe invloed op je comfort en productiviteit. Als je het scherm te laag hebt staan, moet je je nek naar beneden buigen om het te bekijken, wat kan leiden tot nek- en rugpijn. Het kan ook leiden tot vermoeidheid van de ogen en hoofdpijn. Door je scherm op ooghoogte te hebben, bevindt je hoofd zich in een neutrale positie en kun je langer en comfortabeler werken. Dit kan zich vertalen in minder afleiding, waardoor je een hogere productiviteit hebt en een betere concentratie.

boy playing a computer game on professional equipment
a woman assaging her neck

2. Voorkom Nek- en Schouderklachten
Het onjuist plaatsen van je scherm kan dus leiden tot vervelende nek-, rug- en schouderklachten en zelfs knallende hoofdpijn. Wanneer je je nek, naast naar voren ook naar beneden buigt om naar een laaggeplaatst scherm te kijken, ontstaat er extra spanning op de spieren in je nek en schouders. Deze spanning kan na verloop van tijd leiden tot pijn en ongemak. Door je scherm op ooghoogte te positioneren, voorkom je overmatige belasting van deze spieren en verminder je het risico op die klachten.

3. Verbeter de Houding.
Een scherm op ooghoogte bevordert een goede houding. Het helpt om een rechte rug en een ontspannen nekpositie te behouden. Die ‘bochel’ in de nek willen we eigenlijk niet. Ooghoogte is essentieel om rug-, schouder- en nekpijn te voorkomen en een gezonde houding te behouden, vooral als je lange(r) uren achter de computer doorbrengt.

Wil jij het sporten (weer) oppakken?

Kom dan een gratis proefles doen voor
– Bootcamp
– WALK FOR (F)IT!
– Personal Training/Duotraining

Ook wanneer jij klachten of beperkingen hebt ben ik er van overtuigd dat je lekker kan sporten.

grayscale close up photo of human eye

4. Verminder Oogvermoeidheid
Een scherm op ooghoogte kan ook helpen om oogvermoeidheid te verminderen. Wanneer je naar beneden kijkt naar je scherm, knipper je waarschijnlijk minder vaak met je ogen, wat kan leiden tot droge ogen en irritatie. Een scherm op ooghoogte bevordert een natuurlijke blik en helpt je ogen vochtig te houden.

Wist je trouwens dat je iedere 20 minuten 20 seconden weg moet kijken naar een punt 3 meter van je af? Dit om de conditie van je oogspieren op peil te houden en daarbij dus ook  genoeg te knipperen. Doe je dit niet, dan worden je ogen heel goed naar een en dezelfde afstand kijken. het gevolg: je zal eerder een bril nodig hebben.

Hoe hoog moet je scherm staan wanneer je achter de computer zit?
Hoe hoog moet je scherm dan? Wanneer je goed achterin op je stoel zit, wil je recht vooruit kijken. Dat is het gezondst voor de nek en schouders. Wanneer je recht voor je kijkt is dat dus de plek waar het gedeelte komt van je scherm dat je het meeste gebruikt. Vaak is dat op de helft of de onderkant van je scherm. Dus geen laptops op tafel!!! Kijk maar eens hoeveel dat scheelt!

Voorheen werd geadviseerd dat de bovenrand van je scherm op ooghoogte zou moeten staan: maar kijk zelf maar eens…. Je blik, en daarmee je nek, is dan naar beneden gericht. Zeker met de grootte van de schermen van tegenwoordig.

De afstand van een gemiddeld scherm zou op een armlengte afstand moeten staan wanneer jij met je rug in de stoel zit. En ja…, dat is best dichtbij. Dit zorgt ervoor dat je in de stoel gedrukt en dus rechtop zit. Hoe verder het scherm van je af staat, hoe eerder je krom zit.

stacked books

De positie van je computerscherm is van cruciaal belang voor je comfort, productiviteit en algehele gezondheid tijdens computerwerk. Plaats je scherm op ooghoogte en op armlengte afstand om nek-, schouder- en rugklachten, oogvermoeidheid en andere ongemakken te voorkomen. Met deze eenvoudige stappen kun je al snel genieten van gezond en comfortabel werken (of spelen) achter je computer.

Oefentherapie Cesar / Mensendieck
Wil je weten wat oefentherapie Cesar/ Mensendieck nog meer inhoudt? Check dan de website


Oefentherapie Cesar/ Mensendieck wordt vergoed vanuit het aanvullende pakket voor mensen boven de 18 jaar. Onder de 18 jaar wordt het vergoed vanuit het basispakket.
Heb je geen aanvullend pakket (meer) check de website voor de laatst geldende tarieven.

De Beweegtherapeut Saskia Ligt

Ik ben er voor jou!

Zoek je begeleiding of een stok achter de deur die jou kan helpen je verlangen op beter bewegen of slapen eindelijk vervuld te zien? Neem dan contact op met De Beweegtherapeut. Wij kunnen je helpen aan een gezond slaappatroon, een goed beweegpatroon, en verschillende sportactiviteiten op je eigen niveau. Dit kan ook wanneer je blessures of ‘beperkingen’ hebt.
Vul het aanmeldformulier en waarbij we je mogen helpen in. Dan bel ik je vrijblijvend terug en gaan we kijken of we samen jouw mooie doelen kunnen halen!

De Beweegtherapeut
Onze missie is ervoor zorgen dat jij fysiek gezond bent zodat je veerkracht voelt en je daardoor meer zeggenschap krijgt over je eigen leven. Hierdoor kan je kan goed voor jezelf en voor de ander zorgen.

Geef een reactie