7 tips om deadlines op een gezonde manier te halen voor de vakantie aanbreekt.

man falling carton boxes with negative words

Aantal woorden: 1714

7 tips om deadlines op een gezonde manier te halen voor de vakantie aanbreekt.

mindfull, stress, deadlines, gezondheid, oefentherapie, hoofdpijn, rugpijn, knieklachten, tips om deadlines te halen, slaap, slaapproblemen

De vakantie staat voor de deur, nog éven doorpakken en dan heb je vrij.

Stapelen bij jou nu langzaamaan de deadlines ook al op?

Dan eerst een ‘leuke’ vraag voor jou: Ben jij degene die in de vakantie eerst altijd ziek is? Ja? Dit is een teken dat je net even iets te hard bent gegaan en je al je reserves hebt opgebruikt. Naast dat dat zonde is, is het nog meer zonde dat jij niet vanaf dag 1 kan genieten van je vakantie! Als jij de eerste dagen in bed wilt doorbrengen is dat prima, maar laat dat dan een keuze zijn en niet bepaald zijn door ziekte.

De meesten hebben nu nog een ruime maand voordat de vakantie aanbreekt. Geldt dat ook voor jou?
Dat zou mooi zijn, dan kun je namelijk goed gaan plannen (hoe je gezond die deadlines gaat halen) aan de hand van de onderstaande tips. De laatste tip was voor mij een echte gamechanger.

mindfull, stress, deadlines, gezondheid, oefentherapie, hoofdpijn, rugpijn, knieklachten, tips om deadlines te halen, slaap, slaapproblemen

Overuren zijn prima, maar…
Ik ben niet van ‘je mag geen overuren’ maken. Dat gebeurt nou eenmaal en is ook niet erg. Mijn week voor de vakantie én de eerste week na de vakantie zijn altijd idioot druk. Dat is geen enkel probleem, maar er moet wel wat tegenover staan. Ik ben nooit ziek aan het begin van de vakantie (*klopt af op onbewerkt hout*) en ik heb ook altijd zin om weer te gaan werken. Dat zijn voor mij twee tekenen dat ik in balans ben.

Met wat ik toepas help ik mijzelf, maar ook anderen al jaren. Ik wil niet dat je ziek wordt. Rug-, nek-, schouder-, of hoofdpijn krijgt van het te lange werken. Het is even oefenen, maar na een paar ‘deadline periodes’ krijg je de smaak te pakken! Wees liefdevol streng voor jezelf met de volgende tips. Ik ben benieuwd wat jij gaat toepassen de komende tijd.

mindfull, stress, deadlines, gezondheid, oefentherapie, hoofdpijn, rugpijn, knieklachten, tips om deadlines te halen, slaap, slaapproblemen, sporten, workout, gezonde leefstijl

1. Blijf sporten
Het eerste waarmee mensen stoppen, omdat ze te weinig tijd, hebben is het sporten. Ik zie het veel gebeuren in de groepstrainingen die ik geef. “Ik kom deze twee weken niet, het is echt te druk met werk. Ik moet nog ‘even’ door. Ik ben er volgende maand weer, na mijn vakantie”. Herkenbaar?
Maar juist het blijven bewegen zorgt voor veel voordelen. Je bent niet meer met je hoofd (en de stress die er bij hoort) bezig, maar je bent juist alleen maar in het hier en nu tijdens het sporten. Je bent met je lijf bezig. Wanneer jij burpees doet of wandelt tussen de bloemen die in bloei staan is er namelijk weinig tot geen ruimte voor die lijstjes in je hoofd.
Daarnaast wordt je er fysiek daadwerkelijk moe van, wat ook helpt om je slaapdruk op te bouwen. Oftewel… je zorgt voor een meer volwaardige slaap.

Een laatste voordeel dat ik benoem is het krijgen van andere input. Juist door de verandering van omgeving en het in gang zetten van je lijf en brein krijg je creatieve oplossingen gemakkelijker op papier.

Dus blijven sporten is juist een goed idee. Misschien pas je het wat aan (in frequentie of duur), maar blijf sporten!

mindfull, stress, deadlines, gezondheid, oefentherapie, hoofdpijn, rugpijn, knieklachten, tips om deadlines te halen, slaap, slaapproblemen, sporten, workout, gezonde leefstijl

2. Plan je werktijden en pauzes

En houdt je er aan!

Verleng jij ook je werkdagen wanneer je een deadline hebt?

Prima, maar verleng dan ook je pauzes. Het gemiddeld brein kan niet heel lang geconcentreerd werken. Je hebt echt een pauze nodig. En dan bedoel ik een ECHTE pauze. Haal wat te drinken en ga naar buiten staren. Ga naar de supermarkt om de hoek, maar laat je telefoon dan even achter. Zorg dat je 10-20 minuten geen andere informatie hoeft te verwerken.

Wanneer jij op je telefoon gaat scrollen en veel input binnenkrijgt heb je nog geen rust. Kijk wat jou helpt om echt even ‘weg’ te zijn en je hoofd wat rust te geven. Even een puzzel tussendoor? Rondje buiten lopen? Een uitgebreide koffie maken en rustig opdrinken?

mindfull, stress, deadlines, gezondheid, oefentherapie, hoofdpijn, rugpijn, knieklachten, tips om deadlines te halen, slaap, slaapproblemen, sporten, workout, gezonde leefstijl

3. Afwisseling in houding

Bijna elke werk is eenzijdig qua beweegpatroon? Wissel af!
Verander elke 30 minuten van houding. Ga staan wanneer je veel zit en visa versa. Wissel je manier van zitten ook af. Een stoel, wiebelkussen, bal of zelfs de bank kan goed zijn om mee af te wisselen. Om je hoofd niet met de tijd te belasten kun je een wekker zetten op je telefoon en die wat verder weg leggen. Dan sta je direct op en loop je een paar stappen. Stel de wekker wel gelijk weer in. Zodat je dit blijft afwisselen.  Ik doe het vaak gewoon via de stopwatchfunctie. Ideaal, want die blijft doorpiepen als je er geen aandacht aan besteed. Afwisselen van houding is niet alleen goed voor je lichaam, ook je hoofd gaat er, positief, anders van werken.

mindfull, stress, deadlines, gezondheid, oefentherapie, hoofdpijn, rugpijn, knieklachten, tips om deadlines te halen, slaap, slaapproblemen, sporten, workout, gezonde leefstijl

4. Eén dag echt niks.

Je kan niet blijven leveren. Je hebt rust nodig om te zorgen dat wat je doet goed is . Aangezien we niet goed zijn in het scheiden van onze taken is het handigst dat je één hele dag vrij maakt in de week. Niet dus ‘alleen de ochtend’ even werken, want dan voelt het toch vaak aan als een werkdag. Je kunt beter de overige dagen een uur langer werken dan een ochtendje erbij pakken.

mindfull, stress, deadlines, gezondheid, oefentherapie, hoofdpijn, rugpijn, knieklachten, tips om deadlines te halen, slaap, slaapproblemen, sporten, workout, gezonde leefstijl

5. Blijf goed eten

Je hoofd (en lijf) heeft goede voeding nodig voor geniale plannen. Wanneer je deze maand kookt, kook dan wat extra en vries het in voor het moment dat je geen zin of tijd hebt. Je kan ook voor makkelijke gerechten kiezen zoals kant en klare maaltijdsalades, stoomsalades of zakjes voorgesneden groenten. Ik ben geen fan van kant en klaar maaltijden, omdat er vaak veel suiker of zout bij zit, maar ze worden wel steeds beter. En het is altijd nog beter dan een pizza die bezorgd wordt. Kies daarnaast voor gezonde snacks en probeer de slechtere dingen in de supermarkt te laten (doe geen boodschappen als je honger hebt). Door de stress die je ervaart heeft je lijf meer behoefte aan energie. Op zo’n moment zul je niet snel voor gezonde groenten gaan.
Onderzoek ook waar je behoefte aan hebt. Wanneer ik stress heb en veel computerwerk moet doen heb ik zin in ‘knagen’. Oftewel voedsel dat veel lawaai maakt. Ik weet dan nu ook dat ik moet zorgen dat ik tijdens het regelen van mijn omzetbelasting geen chips in huis te hebben. Ik kan ook prima geluid maken met eten van wortelen, bleekselderij , komkommer en paprika. En met een yoghurtdipje erbij is het nog extra lekker ook!

mindfull, stress, deadlines, gezondheid, oefentherapie, hoofdpijn, rugpijn, knieklachten, tips om deadlines te halen, slaap, slaapproblemen, sporten, workout, gezonde leefstijl

6. Bewaak je slaap als een beest

Als je slecht slaapt, sla je informatie niet goed op. Verbindingen die overdag zijn aangemaakt worden in de nacht bestendigd. De manier om te zorgen dat hetgeen dat je hebt gedaan ook goed beklijft is slapen. Ga je minder slapen, dan mis je deze belangrijke hersenactiviteit en zal je productiviteit achteruit gaan. Om goed te slapen is tip 1 dus ook belangrijk. Zorg dat je even wat anders doet dan werken vlak voor het slapen gaan. Je hersenen hebben rust nodig, en wanneer jij van je werk direct in je bed duikt, dan zal je best wat slapen omdat je wellicht doodmoe bent, maar kwalitatief goed slapen is echt wat anders.

Zorg voor rust tussen werk en slaap. Het meest ideale is 90 minuten, maar dat is in het gewone leven voor velen al lastig. Laat staan in een deadline-periode. Probeer dan minimaal 30 minuten ‘opsloomtijd’ te pakken. Tijd waarin je geen scherm voor je hebt. Wil je hier meer over weten, lees dan een van mijn andere blogs over slapen of doe eind augustus mee in een volgende ronde mee met de cursus ‘slaapverwekkend goed’. Want over slaap is zoveel te weten en ten goede te veranderen.

mindfull, stress, deadlines, gezondheid, oefentherapie, hoofdpijn, rugpijn, knieklachten, tips om deadlines te halen, slaap, slaapproblemen, sporten, workout, gezonde leefstijl

7. Plan een halve week.

Dit was een echte gamechanger. Plan je vakantie in een halve week! Een collega van mij deed dit en ik vind het geniaal. Mijn vakanties lopen nu vaak van woensdag tot en met een volgende woensdag. Lukt dit niet, probeer dan in ieder geval de week dat je terugkomt een halve week extra tijd te nemen (niet minder natuurlijk he mensen!!).
Start pas op een woensdag of donderdag met werken.  Het voordeel van een halve week is dat het die week wel druk is, maar niet onoverzichtelijk druk. Je hebt immers snel weer weekend.
Voordat je weggaat is het voordeel dat je dan nog maar 3 dagen hoeft door te pakken. Een concentratieboog die vaak prima op te brengen is en echt anders voelt dan 5 dagen. Een ander voordeel is dat je het weekend ervoor je tas kan pakken. Mocht je wat dingen vergeten dan heb je daar nog tijd voor om die in de avond alsnog klaar te leggen.
Bij terugkomst is het ook heerlijk. Meestal start ik donderdag weer. Dan heb je dus een korte week. Plan in die dagen een extra uur of twee om mail te verwerken voor de terugkomst en je hebt dan geen extra druk om alles aan te pakken. De volgende week begint je werkweek ‘echt’. Voor mij voelt het altijd alsof ik een iets langere vakantie heb dan wanneer ik hele weken doe. Gewoon omdat je niet een klap in het gezicht krijgt wanneer je weer begint, maar rustiger opbouwt.

mindfull, stress, deadlines, gezondheid, oefentherapie, hoofdpijn, rugpijn, knieklachten, tips om deadlines te halen, slaap, slaapproblemen, sporten, workout, gezonde leefstijl

Extra tip: automatische reply of handtekening aanpassen

Gek genoeg doen veel mensen dit niet.  Zorg dat je in de maand ervoor al je vakantiedagen communiceert en wanneer je weer bereikbaar bent. Ook bij wie ze terecht kunnen wanneer de vragen echt dringend zijn. Doordat je het ruim van te voren communiceert staat niemand voor verassingen en hoef jij je niet tussendoor je (voice-)mail te checken. Je kunt hierbij je handtekening onderaan je mail aanpassen, een automatische reply instellen. Vergeet ook je voicemail en whatsapp van je (zakelijke) telefoon niet.  Zeker in whatsapp vind ik dit een uitkomst! Ik ben vanaf half juni een paar weken vrij, dus bij mij kan je het al een paar weken zien. Het geeft zo veel rust!

mindfull, stress, deadlines, gezondheid, oefentherapie, hoofdpijn, rugpijn, knieklachten, tips om deadlines te halen, slaap, slaapproblemen, sporten, workout, gezonde leefstijl

En nu??

Nu schiet jij waarschijnlijk door in je deadline, maar pak nu eerst je agenda erbij. Plan je dagen, je pauzes, je sportmomenten en je slaap. Plan het goed in zodat alles zo productief  mogelijk is tot aan je deadline. Ook je pauzes behoren dan dus effectief te zijn. Dan kan je deze stress prima loslaten tijdens je vakantie. Zonder ziek te worden.

De Beweegtherapeut Saskia Ligt

Ik ben er voor jou!

Zoek je begeleiding of een stok achter de deur die jou kan helpen je dat verlangen eindelijk vervuld te zien? Neem dan contact op met De Beweegtherapeut. Wij kunnen je helpen aan een gezond slaappatroon, een goed beweegpatroon, en verschillende sportactiviteiten op je eigen niveau. Dit kan ook wanneer je blessures of ‘beperkingen’ hebt.
Vul het aanmeldformulier en waarbij we je mogen helpen in. Dan bel ik je vrijblijvend terug en gaan we kijken of we samen jouw mooie doelen kunnen halen!

De Beweegtherapeut
Onze missie is ervoor zorgen dat jij fysiek gezond bent zodat je veerkracht voelt en je daardoor meer zeggenschap krijgt over je eigen leven. Hierdoor kan je kan goed voor jezelf en voor de ander zorgen.

Geef een reactie