De checklist om jouw slaap te verbeteren

Aantal woorden: 943

De checklist om jouw slaap te verbeteren

De Beweegtherapeut Saskia Ligt
doorslapen inslapen, piekeren, energieloos, futloos klachten houding oefentherapie cesar mensendieck in slaap komen

Goedemorgen!
Stel jezelf het volgende eens voor; Je wordt net voor de wekker wakker, na een nacht aan één stuk te hebben doorgeslapen en je voelt je uitgerust. Je staat op en voelt aan je lijf dat er energie in zit om de dag aan te kunnen. Je durft de problemen van de dag aan te gaan, zonder dat je je als een vaatdoek door de dag heen moet wurmen en het uit de punten van je tenen moet halen.

Stel je voor dat je door die goede nachtrust genoeg energie hebt om meer uit je dag te halen.

Wat zou jij dan gaan doen?

De Beweegtherapeut Saskia Ligt
doorslapen inslapen, piekeren, energieloos, futloos klachten houding oefentherapie cesar mensendieck in slaap komen sporten energie

Het beste medicijn
Het klinkt bijna utopisch, maar slaap is het beste gratis medicijn voor bijna alles!
Stress? Slaap helpt je herstellen. Goede gezonde keuzes maken wat betreft voeding? Slaap zorgt dat je de rust hebt om goed te kiezen en dat je hormonen aanmaakt die zorgen voor een verzadigd gevoel. Sportprestaties verbeteren? Je slaap zorgt voor herstel op celniveau, zodat jij supercompensatie in je lichaam krijgt en beresterk kan worden. Wil je onthouden wat je hebt geleerd (fysiek of mentaal)? Ga slapen!

De Beweegtherapeut Saskia Ligt
doorslapen inslapen, piekeren, energieloos, futloos klachten houding oefentherapie cesar mensendieck in slaap komen

Slaap is als een muis
Zoals je weet kun je jezelf niet dwingen van de een op de andere dag goed te slapen. Je slaappatroon wordt beïnvloedt door de dag (en je dag wordt beïnvloedt door de nacht). In de opleiding tot slaapoefentherapeut benoemden we dat de slaap ‘als een muis’ is. Wil je een muis vangen? Het heeft dan heeft het geen zin om met een schepnet door je huis heen achter dat beestje aan te denderen. Om de muis te slim af te zijn moet je een valletje neerzetten. Creëer een aangename omgeving voor de muis zodat dit beestje er naar toe wil. Na het opzetten van het valletje is het jouw taak rustig af te wachten en te ontspannen. Check je iedere 5 minuten of de muis er al in zit dan zul je de muis nooit vangen. Oftewel, om de muis te vangen moet de omgeving goed zijn en je gedrag helpend. Met je slaap is het niet anders.
De bedoeling is om je slaap uit te nodigen in de nacht. Je zult de omgeving zo aantrekkelijk mogelijk moeten maken en het dan loslaten totdat je in slaap gevallen bent.
Klinkt een stuk makkelijker om een muis te vangen dan je slaap hè?

Is het tijd om te starten met het veranderen van
je slaappatroon?

4 t/m 10 april
Gratis
op-tijd-naar-bed challenge!

Checklist Omgeving
Laten we eens kijken naar je slaapomgeving. Sommige punten die ik ga noemen ken je misschien, maar heb je ze ook daadwerkelijk toegepast? Is het donker in je slaapkamer? Is je slaapkamer een fijne plek? Zijn er geen (niet te veel) apparaten om je heen aan? Alle punten die een positieve invloed hebben op je slaap heb ik voor je samengevat in een mooie checklist. Deze checklist maakt deel uit van de online slaapcursus ‘slaapverwekkend goed’ waarin je in 6 weken toewerkt naar goede nachtrust. In deze allesomvattend cursus over slaap (kennis via videomateriaal, oefeningen en live coaching) worden onder andere alle onderstaande punten uitgelegd. In de 6-weekse cursus gaan we er natuurlijk dieper op in. Ik ben benieuwd hoeveel punten op de checklist jij al kan aanvinken!

Positieve invloed op slaap
Schoon dekbed (1x per 1,5 week)                   
Schone slaapkleding (1x per week) 
Luchten (elk dag ramen openzetten) 
Temperatuur slaapkamer ca.  18 graden 
Goed kussen 
Goed matras 
Donkere slaapkamer 
Telefoon buiten slaapkamer 
Tablet/laptop buiten slaapkamer 
Tv in slaapkamer geheel uitgeschakeld 
10 min. naar buiten in daglicht voor 10:00 uur 
30 min. achter elkaar bewogen? (matig intensief) 
Lichten dimmen, zeker 2 uur voor slapen. 
90 min. beeldschermvrij voor het slapen 
Gesport vandaag? 
Zorgenboekje gebruikt 
Positiviteitsboekje gebruikt 

Er zijn er ook nog verschillende punten die je slaap negatief kunnen beïnvloeden, zowel in gedrag als in omgeving. In de online cursus ‘slaapverwekkend goed’ kun je ook hier meer over lezen en zien.

De Beweegtherapeut Saskia Ligt
doorslapen inslapen, piekeren, energieloos, futloos klachten houding oefentherapie cesar mensendieck in slaap komen

Checklist gedrag
Naast bovenstaande punten bepaalt ook je gedrag gedurende dag en avond (een deel van) je nachtrust. Dit is iets waar ik altijd dieper op in ga bij mijn cliënten met slaapproblemen. Dit gedrag komt namelijk ergens vandaan en dat moet onderzocht worden. Of het nou om doorslapen, inslapen of op tijd wakker worden te maken heeft. Je gedrag is van grote invloed. Dit ga ik je dan ook niet zomaar in een lijstje meegeven, omdat hier een waardevolle verdieping in zit en je met enkel een lijstje de plank volledig mis slaat. Als slaapoefentherapeut vind ik het belangrijk dat ook dit gedeelte goed begeleid wordt, zodat jij ook daadwerkelijk succes in je slaappatroon kunt ervaren.

De Beweegtherapeut Saskia Ligt
doorslapen inslapen, piekeren, energieloos, futloos klachten houding oefentherapie cesar mensendieck in slaap komen

Slaapcursus: slaapverwekkend goed
In mei 2022 kun je bij mij de genoemde 6-weekse online slaaptraining volgen. Na deze 6 weken heb je niet alleen je omgeving veranderd, maar ook stappen gezet in je gedrag, waardoor je beter slaapt en weer energieker opstaat. Deze videocursus staat bomvol informatie over hoe slaap werkt, zodat jij snapt wat er nou eigenlijk gebeurt (of niet gebeurt) in de nacht. Het is een stuk makkelijker dingen aanpassen en volhouden, als je begrijpt hoe jouw lijf en hoofd werken. Tijdens de live Q&A’s (allemaal terug te kijken) bespreken we jouw persoonlijke vragen en neem ik casussen door, die als voorbeeld en inspiratie kunnen dienen. Klinkt dit behulpzaam voor jou?
Schrijf je direct in voor de cursus

Heb je na het lezen nog vragen over wat de cursus inhoudt? Stel ze hier

Structureel je slaap verbeteren?

Schrijf je in voor de 6 weekse cursus:
‘slaapverwekkend goed!’

Startend op 9 mei 2022

De Beweegtherapeut Saskia Ligt
doorslapen inslapen, piekeren, energieloos, futloos klachten houding oefentehrapie cesar mensendieck in slaap komen eten keuzes gezond eten

Voordelen
Een goede nachtrust zorgt voor zoveel voordelen! Ik weet dat ik met de extra energie – door die goede nachtrust – meer plannen kan uitvoeren, me fysiek sterker voel, vrolijker ben, beter eet en meer energie over heb voor afspraken met vrienden. Welke voordelen kun jij voor jezelf bedenken?

De Beweegtherapeut Saskia Ligt
doorslapen inslapen, piekeren, energieloos, futloos klachten houding oefentehrapie cesar mensendieck in slaap komen

Ik ben er voor jou!

Zoek je begeleiding of een stok achter de deur die jou kan helpen met beter slapen? Neem dan contact op met De Beweegtherapeut. Op dit moment hebben we gratis challenge, een online slaapcursus en één-op-één begeleiding in de praktijk of online.
Vul het aanmeldformulier en waarbij we je mogen helpen in. Dan bel ik je vrijblijvend terug en gaan we kijken of we samen jouw mooie doelen kunnen halen!

De Beweegtherapeut
Onze missie is ervoor zorgen dat jij fysiek gezond bent zodat je veerkracht voelt en je daardoor meer zeggenschap krijgt over je eigen leven. Hierdoor kan je kan goed voor jezelf en voor de ander zorgen.

Geef een reactie