Hoe val je gezond af?

strong woman exercising with battle ropes in gym

Aantal woorden: 823

Hoe val je gezond af?

strong woman exercising with battle ropes in gym

Geen fan van de dieetcultuur.
Als eerste wil ik gezegd hebben dat ik geen fan ben van de algemene dieetcultuur. Dat je zou ‘moeten’ afvallen om in een maat X te passen. Dat je dan mooi en goed bent. Ik word hier zelfs boos van! Waar ik wel fan van ben zijn mensen die goed voor zichzelf willen zorgen. Wanneer jij weet dat je te zwaar bent en dat dit nadelig is voor jouw gezondheid; dan is het supergoed als jij er mee aan de slag gaat! Er zijn mooie stromingen bezig zoals intuïtief eten, maar ben je iemand waarbij ‘meten is weten’ past. Dan heb je wat aan deze blog!

blue tape measuring on clear glass square weighing scale

Je denkt lekker bezig te zijn

Je denkt lekker bezig te zijn; je volgt een dieet waarbij je 1200 kcal eet op een dag. Dat klinkt wel redelijk voor je gevoel. Superhandig dat er gerechten bij staan en dat je niet na hoeft te denken wat je maakt. Daarnaast besluit je om wat meer te gaan bewegen, want ook daarvan heb je gehoord dat dat goed is om gewicht te verliezen en spieropbouw te krijgen. Met volle focus ben je nu al een paar weken bezig en het voelt goed. Enkele maanden later kijk je terug en zie je dat je toch weer gestopt met dit dieet, want dit was toch niet echt goed vol te houden. Toen je je de cijfers op de weegschaal steeds hetzelfde zag blijven werd de motivatie wel minder. (misschien zag je zelfs de cijfers omhoog gaan?). ‘Waar doen we het dan voor?´ was een gedachte die geregeld voorbij kwam

food holiday people woman


Hoe dan?
Dat je proces er zo uit zag is niet gek. Je brein (dat je lijf aanstuurt) is liever lui dan moe. Dit om zoveel mogelijk energie te behouden. Het is toch fijn dat je genoeg energie zou hebben voor wanneer dat nodig is (de bekende ontmoeting met de tijger). Je brein doet er alles aan om zoveel mogelijk makkelijke brandstof (vet, koolhydraten en eiwitten) op voorraad te hebben. Met je volle focus kun je je brein sturen en een dieet volhouden. Dit zie je vaak de eerste maanden in een voedingsaanpassing.  Na een paar maanden gebeuren er ook andere belangrijke dingen in je leven waardoor je brein zich ook moet focussen op andere dingen. Dat neemt dan de overhand waardoor de focus niet meer op het afvallen kan liggen.

tiger with sharp fangs in nature

Rustmetabolisme
Rustmetabolisme is het aantal kilocalorieën dat je in rust verbruikt op een dag. In de praktijk zie ik getallen tussen de 1100 en 1700 voorbij komen. Naast dit basisverbruik heb je ook je activiteitenniveau. Hoe hoger, hoe meer kilocalorieën je verbrandt op een dag.  Deze getallen samen vertegenwoordigen je dagelijkse behoefte. Wanneer je af wilt voelen moet je dus iets minder eten dan de dagelijkse behoefte. Omdat je lijf een voorraad wil hebben (voor het wegrennen van die tijger) moet je het verschil niet te groot maken tussen je dagelijkse behoefte en de kilocalorieën die je eet. Eet je namelijk veel minder dan dat je nodig hebt dan protesteert je lijf na een tijd. Hij brengt je rustmetabolisme omlaag om zoveel mogelijk energie over te houden, je krijgt het eerder koud, je zal je futloos voelen en je zal eerder geneigd zijn om de ‘slechte’ keuzes te maken. OP zoek naar snelle energie. Je lijf zal proberen zoveel mogelijk voorraad (vet) vast te houden met als gevolg dat je aankomt of dus niks meer zal afvallen*.

photo of a woman holding an ipad


Wat een verschil!
Om al deze redenen, en meer, is het dus belangrijk om te weten wat je doet. Onlangs begeleidde ik iemand in de praktijk die nu een dieet volgde waarbij ze 1200kcal per dag at. Ze wilde van mij Personal Training.  Ze koos voor de PT-focus** waar ook de metingen bij zitten. Na het meten en bereken kwamen we achter dat ze minimaal 1700 kcal moet eten om gezond af te vallen. Haar lijf zat dus al helemaal in de stress. Een extra te kort van 500 kcal is heel veel!  
Veel motivatie was afgelopen maand verloren gegaan door het resultaat wat verder uitbleef, maar ze was blij dat ze het nu begreep. Vol goede moed en zonder honger gaat ze nu dit nieuwe jaar in.

white and green cactus pattern apron near round gray analog wall clock

Gezond afvallen gaat niet snel!
Het frustrerende is dat het goed afvallen niet zo snel gaat. Een gezonde richtlijn is 1 kilo per maand. Wanneer je het op deze manier doet gaat het op een goede en blijvende manier en dat is des te meer belonend op het lange termijn.  Een hele fijne bijkomstigheid is dat je in principe geen trek hebt tijdens deze manier van afvallen. Je hebt natuurlijk van die programma’s zoals ‘the biggest loser’ . Maar heb jij ooit mensen daar langdurig op een gezond gewicht gezien zonder een leger aan coaches om hen heen? Ik ook niet.

Dus check je rustmetabolisme én je dagelijkse behoefte aan kilocalorieën voordat je alles omgooit en plannen maakt.  Anders zit je mooi met de gebakken peren!


*Wil je hier meer over lezen; lees dan het boek ‘de hamster in je brein’.
**Meer weten over de PT en Duotraningen die ik aanbied: check de website https://debeweegtherapeut.nl/sporten-dordrecht/

op tijd naar bed challenge. slaapproblemen (inslapen, doorslapen, piekeren) voorkomen met De Beweegtherapeut. Slaapoefentherapeut.

Gratis Op-tijd-naar-bed-challenge

Slapen heeft veel invloed op je gewicht. Wanneer je slecht slaapt is afvallen een zeer lastig klusje. Een start van een goed nachtrust is op tijd naar bed gaan en er op tijd weer uitkomen.
Om jou te ondersteunen houd ik een gratis op-tijd-naar-bed-challenge. Hierin gaan we een week lang met allerlei mensen in kleine groepen via whatsapp de uitdaging aan om zelf op tijd naar bed te gaan en weer blijer wakker te worden. Tijdens de challenge wordt je begeleid door Slaapoefentherapeut Saskia Ligt en krijg je tips en trucs om je doel te bereiken. Iedereen die tot nu toe mee heeft gedaan heeft er voordeel uit gehaald.

De eerstvolgende challenge-week start op 4 april 2022.  Een perfect moment om meer energie te krijgen !

De kans om juist dan energiek en productief te zijn!

Geef een reactie