De Vermijder vs De Doorbijter – Wat ben jij ?

Laat jij je geleiden door pijn?
Ben jij zo’n doorbijter? Dat wanneer je pijn hebt tijdens het bewegen je toch gewoon doorgaat?
Of laat je je leiden (of lijden) door pijn? En wanneer je iets voelt, stop je dan met de activiteit, want ‘het zal wel niet goed zijn dan’.  In de praktijk zie ik vaak beide uitersten. De Vermijders en De Doorbijters. Beiden zijn even erg voor het lichaam. Lees de onderstaande voorbeelden ontdek of jij een vermijder of een doorbijter bent?

De Vermijders
Dit zijn mensen die wanneer ze ongemak of pijn hebben in het lichaam stoppen met de beweging die ze aan het doen zijn. Pijn lijkt een gevaarlijk signaal van het lichaam, dus stop je maar direct met bewegen. Dit kan ernstige gevolgen hebben!
Een voorbeeld uit de praktijk: Een man van halverwege 60 heeft knie-artrose en moeite met lopen. Hij liep met een stok. De fysiotherapeut waarbij hij onder behandeling was vertelde hem rustig aan te doen en de pijn te vermijden. Hier heeft hij heel adequaat gehoor aan gegeven. Iedere keer wanneer hij iets voelde ging hij maar weer zitten. Hij kon steeds minder ver lopen en zijn conditie ging achteruit. Steeds eerder voelde hij ongemak en ging hij zitten. 3 jaar later kwam hij zijn stoel bijna niet meer uit. Zijn vrouw bracht al het eten en drinken naar zijn ‘zitplaats’ en hij ondernam bijna niets meer. Wanneer hij liep om naar de wc te gaan deed hij dit nu met een rollator waar hij volledig op leunde met zijn armen.  Na onderzoek bleek hij een contactuur (verkorting van de spieren) te hebben in zijn heup door het zitten. De brace die hij aangemeten had gekregen om te lopen, gaf geen verlichting en maakte eerder dat hij niet meer op zijn benen durfde te steunen, want zijn benen waren immers ziek. Het vermijden van de pijn heeft gezorgd dat hij al 3 jaar niet meer naar de overkant van de straat liep, niet zijn eigen eten en drinken pakte, meer hulp met aankleden had dan nodig, kapotte handen van de eelt door het steunen op de rollator, sterk verminderde spierkracht in zijn benen en dat hij een zeer slechte conditie had.

De doorbijters
Doorbijters zijn mensen die altijd doorgaan. De taak die ze doen is zo belangrijk dat het niet uitmaakt dat er pijn is. De pijn is voor sommige zelfs een signaal dat ze nog harder hun best moeten doen. Het gevoel van de baas te zijn en het lichaam te moeten sturen in de bewegingen die ze willen maken.
Een voorbeeld uit de praktijk: Een vrouw van in de 40 heeft voor de tweede keer een hernia. Ze ziet bleek en moe. Ze slaapt al maanden maximaal 2 uur. Door de pijn ligt ze wakker. Overdag werkt ze in een winkel waar ze veel moet staan en bukken. Zelfs in de ziektewet maakt ze de uren die ‘moeten’, waardoor ze afgepeigerd thuis komt. Omdat ze maar halve dagen draait en meer thuis is, vindt ze dat ze zelf meer moet doen in het huishouden. Ze probeert dan ook te stofzuigen, dweilen en de bedden te verschonen. Geregeld is ze zo moe of heeft ze zoveel pijn dat ze weinig eetlust heeft. De uitstralende pijn lijkt iedere dag erger te worden en langzaam gaat het gehele gebied rondom de vagina slapen en krijgt ze moeite met plassen en haar plas ophouden. 


Belasting en overbelasting
Pijn is een nuttig signaal van het lichaam. Hoe wij hierop reageren is helaas niet altijd adequaat en dat komt omdat we de pijn niet altijd goed begrijpen. Pijn betekent dat er iets moet veranderen in het lichaam. Maar pijn kan ook komen wanneer je een verandering van het lichaam meemaakt. Dat maakt het zo lastig om in te schatten wanneer je wel of niet door moet gaan.  Het verschil tussen belasting en overbelasting is voor veel mensen lastig te bepalen.

Samengrenzen bepalen
Als oefentherapeut Cesar / Mensendieck bekijken we jouw gehele bewegingspatroon en je omgevingsfactoren. Wij kijken dus niet alleen naar waar je last bij/van hebt of alleen naar je sportschema. Alles wat je doet heeft invloed op je herstel, denk bijvoorbeeld aan: slaapritme, stress, voeding, mate van ervaring vangnet van mensen, werksituatie etc.Hoe gunstiger de omgevingsfactoren zijn, hoe gemakkelijker het is om te herstellen. We brengen samen in kaart wie jij bent, wat je doet en wat je weer wil gaan doen. Zodat je, binnen je grenzen, naar meer activiteit zonder overbelasting op kan bouwen. Dit betekent niet dat dit geheel pijnloos is, maar je weet dan wel of je niet meer kapot maakt, doordat je doorzet of vermijdt.
Wil je daar begeleiding bij stuur me dan een mail naar debeweegtherapeut@gmail.com of app naar 06-24 70 30 41.


Ben jij een doorbijter of een vermijder?

Laat jij je geleiden door pijn?
Ben jij zo’n doorbijter? Dat wanneer je pijn hebt tijdens het bewegen je toch gewoon doorgaat?
Of laat je je leiden (of lijden) door pijn? En wanneer je iets voelt, stop je dan met de activiteit, want ‘het zal wel niet goed zijn dan’.  In de praktijk zie ik vaak beide uitersten. De Vermijders en De Doorbijters. Beiden zijn even erg voor het lichaam. Lees de onderstaande voorbeelden ontdek of jij een vermijder of een doorbijter bent?

Geef een reactie