Die stomme voornemens

Ik zit alweer te lang achter mijn computer zonder op te staan. Hoe krijg ik het voor elkaar om dit patroon te doorbreken? Het was een vraag van een van de cliënten uit de praktijk. Zijn goede voornemen was om meer op te staan en niet te lang te blijven zitten. Zowel op het werk als wanneer hij thuis op de bank plofte voor een film. De eerste week ging wel goed zei hij. Hij was vrij alert op het feit dat hij vaak wilde opstaan en even wilde bewegen. Alleen nu zijn zijn collega’s weer terug op het werk en vergeet hij het steeds. Pas wanneer ze gaan lunchen beseft hij dat hij de hele ochtend niet is opgestaan.
 
Sukkel
Goede voornemens zijn vaak lastig vol te houden. Heb jij goede voornemens gemaakt? Of stiekem een wens in je achterhoofd geplant die je graag zou halen?
Wanneer je je voornemen of wens niet tot een doel maakt, zul je het niet bereiken. Dat klinkt wat bot wellicht, maar bekijk het eens goed. Doelen kun je halen door een plan op te stellen en dit te volgen. Een voornemen is een intentie, maar zegt niks over een plan. Om een wens te laten uitkomen heb je geluk en toeval nodig. Wel mooi, maar niet echt hoopvol. Zeker niet wanneer je jezelf ‘afstraft ‘omdat je je voornemen niet hebt gehaald. Veel mensen vinden zichzelf dom, stom, een sukkel wanneer ze hun voornemen in december niet hebben bereikt, Maar ja, wees eens eerlijk? Zolang jij geen doelen stelt met een plan ben je eigenlijk niet gestart. Dan is er dus niks om je een sukkel over te voelen. 😉

Concreet plan maken
Oké, dus wat gaan we doen? We gaan je wens, voornemen of intentie tot een concreet plan maken.
Probeer de volgende vragen zo eerlijk mogelijk te beantwoorden en schrijf dit antwoord ook echt op:
– Wat is je doel? Wat wil je bereiken?
– In welk tijdsbestek? (maak dit realistisch)
– Wat heb je ervoor nodig om dit uit te voeren?
– Wat voor tussendoelen kan je maken? Maak deze ook weer tijdsgebonden (zo kun je je voortgang blijven meten)
– Welke stap kun je nu op dit moment doen?
– Welke stap kun je nog meer doen binnen 24 uur?
– Welke stap moet je deze week behalen? Plan dit ook in als een agenda punt.

Staan hierboven alleen maar open-deur-vragen? Goed! Dan ben je al thuis in het concretiseren van vage intenties. En heb je in een korte tijd alle antwoorden opgeschreven.

Dan is nu alleen nog maar discipline nodig.
Discipline bestaat er alleen maar doordat er een noodzaak is. Dit is essentieel. Het mooie is: iedereen heeft discipline en het is trainbaar. Waarom houden we het dan niet vol?

Noodzaak
Vaak is het waardevol om door te gaan met het onveranderde gedrag. Wellicht voelt dit veiliger? Makkelijker? Bekender? Geniet je van je oude gedrag?
Geregeld weten we niet waarom we het gedrag vertonen zoals we doen. Dit is belangrijk om in kaart te brengen. .

Door het beantwoorden van de volgende vragen gaan we nu onze noodzaak helder te krijgen: 
– Wat win je met je huidige gedrag? Welke positieve gevoelens haal je hier uit?
– Stel je eens voor dat je je doel niet haalt. Hoe voel je je dan? Wat voor effect heeft dit op jou en je omgeving?
–  Stel je eens voor wat er gebeurt als je je doel wel haalt? Wat voor effect heeft dit op jou en je omgeving?
Geeft dat laatste een goed gevoel? Ik kan helemaal blij worden wanneer ik samen met een cliënt het belang van het te behalen doel zie groeien.
Zorg dat je deze antwoorden geregeld als reminder ziet, (denk aan een prikbord, briefje op de koelkast, achtergrond van je telefoon) zodat je je echt gaat committeren aan je plan.

En zo word je niet één van de velen die in februari niks meer doet met het goede voornemen. Jij bent eigenlijk, na het beantwoorden van de vragen, al diegene met een realistisch doel en (stappen-) plan. Nu is het dus een kwestie van doen.

Wat is jouw winst als je je doel haalt?

Graag help ik je om je (beweeg-)doelen realistisch neer te zetten en samen met jou te werken om deze te halen. Bel/app 0624703041 of mail debeweegtherapeut@gmail.com

Geef een reactie