Te verlegen om rechtop te lopen

5 min leestijd

Opgelucht wanneer de naam geroepen wordt
In de wachtkamer zit een man van halverwege de 40. Hij zit stilletje in een hoekje. De benen over elkaar geslagen gesloten van de andere wachtenden. De schouders heeft hij naar voren naar elkaar toe getrokken en afgedraaid van de andere mensen. Wanneer ik zijn naam roep kijkt hij opgelucht op. Alsof hij blij is dat hij weg mag.

Tijdens de anamnese vertelt hij dat hij nek- en schouderklachten heeft. Daarnaast komt er steeds vaker hoofdpijn bij gedurende dag. Dat was dan ook de reden om contact met mij te zoeken. Hij heeft het idee dat het nu steeds erger wordt. Zijn werk uitvoeren als postbezorger is nu een stuk lastiger. De tassen die hij moet dragen voelen snel belastend aan.

Verlegen
In het gesprek merk ik dat hij in elkaar gebogen op de stoel zit. Hij durft me niet echt aan te kijken. Wanneer hij dat wel doet is het kort en schichtig. Zijn stem is zacht en vriendelijk. Hij heeft een probleem maar vindt het vertellen lastig. Het is vrij duidelijk dat hij een zachte en verlegen man is.

Behandeling
Tijdens de behandelingen werken we aan zijn beweeggedrag. Hij kan op een gegeven moment gestrekt lopen. Hij geeft aan dat dit wel gek voelt, maar dat het lukt. Daarnaast hebben we het looppatroon met de verschillende postzakken bekeken. Het bukken en tillen is verbeterd en hij ontdekt hoe hij minder repeterende bewegingen achter elkaar kan doen. Dit ging goed!

Geen resultaat
Na enkele behandelingen was er wel lichte verbetering, maar eigenlijk te weinig naar mijn verwachting. Hij kon wel goed laten zien hoe hij de dagelijkse handelingen op een minder belastende manier kon uitvoeren en dan toch deze stagnatie. Wat doe je dan als oefentherapeut?

Wonderlijk

Ik ga dan op zoek naar de verschillen tussen de echte situatie en die in mijn praktijkruimte. Aangezien zijn fiets buiten stond en hij veel buiten loopt zijn we samen naar buiten gegaan.
Toen gebeurde er iets wonderlijks… iets wat ik wel gezien had, maar niet bewust opgeslagen.

De echte situatie
In de loop van die enkele behandelingen kon meneer bij mij rechtop bewegen. Zijn stem was meer zeker geworden en zijn uitstraling meer open. Op het moment dat we samen naar buiten stapten schoot hij onbewust weer in zijn oude houding. Hier attendeerde ik hem op en hij probeerde het te veranderen. Dit lukte alleen niet.
Het gezonde bewegingspatroon aanhouden, wat zo goed ging in de praktijkruimte, was ineens een uitdaging toen we daadwerkelijk buiten waren. Natuurlijk! Hij was verlegen! Weer werd het me duidelijk waarom ik zo vaak dingen écht doe en dus vaak mee ga naar buiten, op de fiets, in de auto of sportschool en niet alsof we daar zijn. De omgeving en context waarin je bezig bent bepaald enorm hoe je beweegt

En dan nu?
Buiten gaf hij aan het lastig te vinden en het ook niet goed te voelen wat hij fysiek deed. Na dit buiten geprobeerd te hebben te veranderen, heb ik hem mee terug naar binnen genomen om dit te bespreken. Hij erkende dat hij inderdaad te verlegen was om dit buiten te doen. Met zijn goedkeuring hebben we besloten om te kijken hoe we dit probleem konden aanpakken. Hij wilde toch wel graag van zijn klachten af!

Plan
We zijn begonnen met het zoeken naar, voor hem, veilige situaties. In die situaties moest hij bewust worden van zijn houding en het gemak dat hij daarbij voelt. Deze situaties zijn we steeds ‘onveiliger’ gaan maken. Allereerst door het toevoegen van zijn collega’s wanneer hij de post ophaalde, later ook het aanpassen van zijn houdingtijdens het eten in een restaurant. En…als laatste kwam dan het lopen op straat. Eerst wanneer er geen mensen waren, in de rustige straten en uiteindelijk kon hij door de drukke winkelstraat redelijk rechtop lopen.

Het aantal geschatte behandelingen is door dit proces ruim overschreden, maar het doel is grotendeels behaald. Zijn hoofdpijn is weg en de schouder- en nekklachten aanzienlijk verminderd. De grootste bijkomstigheid is eigenlijk dat hij in het openbaar nu meer durft en zelfs pasgeleden uit is gegaan naar een concert waar hij al tijden naartoe wilde. Dit had hij anders niet gedurfd! Zo gaaf om te horen.

Mooi
Ik vind het fantastisch om te zien en te ontdekken wat een houding kan doen voor je klachten. Maar nog mooier is dus ook het samen zo’n puzzel op te lossen waardoor de klachten kunnen komen. Voornamelijk fysiek-, maar soms is dit ook mentaal-gerelateerd. Tof om te zien dat je gemoedstoestand invloed heeft op je houding, maar dus ook andersom. Doordat deze man steeds meer rechtop gaat lopen en werken, durft hij steeds meer dingen te ondernemen en staat hij met wat meer zekerheid in het leven.

Wat een mooi vak heb ik toch!

Ben jij de volgende waarmee ik een mooi proces in mag gaan, bel me dan…

Hoe loop je wanneer je verlegen bent? En kun je dat met oefentherapie veranderen? Wanneer iemand treurig is zie je dat aan zijn of haar houding. Is iemand blij? Dan zie je dat ook. Diegene loopt rechtop en met een open blik. Hoe gaat dat wanneer je verlegen bent?

Geef een reactie