Herken je de bochel bij jezelf? En wil je er wat aan doen? Hieronder volgen een paar tips waardoor je de kans al vele malen kleiner maakt dat je gebogen door het leven gaat.
De bochel
In de blog van vorige week had ik het al over ‘de bochel’. Dat is een verdikking van de spieren in de bovenrug/ nek of een stand waarin de nekwervels worden gehouden. Als paramedicus beschrijf je het als een versterkte of hyperkyfose. De wervelkolom heeft van nature een S-vorm. Dat betekent dat er een lumbale lordose is, een thoracale kyfose en een cervicale lordose.
Ik leg het nog even voor je uit: In de lage rug staan de wervels iets holler, de middelste wervels iets boller en de nekwervels weer wat holler (zie afbeelding). Deze S-vorm is noodzakelijk. Het zorgt voor de nodige flexibilieit en stabiliteit van de wervelkolom.
Houding
De lichaamshouding en het bewegingspatroon zijn van grote invloed op de vorming van een versterkte kyfose. Wat je gedurende dag doet, lokt je lichaamshouding uit. Stel je voor dat je de hele dag aan het strijken bent of achter een computer zit, dan is de kans groot dat je inzakt vanuit de bovenrug. Hierdoor wordt je hoofd verder naar voren gedragen, wat enorm zwaar is voor je nek. Verander je omgeving dan ook zo, dat jij goed kan bewegen.
Geloof je dat niet? Probeer dan het volgende
Neem een gewicht in je handen (dit kan ook een pan met aardappelen zijn of twee pakken melk). Houdt het gewicht nu bij je kin, hierdoor zijn je armen gebogen terwijl je het draagt. Dit zou je in principe een tijd moeten kunnen volhouden.
Strek nu eens je armen? Voel je hoeveel zwaarder het wordt voor de schouder- en rugspieren die dus jouw armen moeten dragen? Dit houd je minder gemakkelijk vol, want het kost veel meer kracht. Je kunt je voorstellen wanneer je dit dag in dag uit doet, je schouderspieren zeer getraind raken.
Van getrainde spieren weten we dat ze dik worden. Denk maar aan ‘de spierballen’ van je arm. Houd je je hoofd dus verder naar voren, dan is je nek enorm hard aan het werk. Daar moeten die nekspieren wel overwerkt, dik en stijf van worden!
Gevolgen
De gevolgen voor je wervelkolom in deze stand kunnen zeer uitlopend zijn. Zo kun je onder andere last hebben van:
– de zichtbare bochel
– beperkte mobiliteit van de nek, rug en hoofd
– nekpijn
– hoofdpijn
– trekkend gevoel bij de ogen of voorhoofd
– eerder kans op duizeligheid
6 Tips om de kyfose te verminderen of te voorkomen
1. Rekken en strekken.
Rek jezelf uit! Geregeld even in de tegengestelde richting bewegen haalt die constante spanning van je spieren waardoor je mobiliteit behouden blijft. Doe bijvoorbeeld je handen achter je rug en druk je borstkast sterk naar voren toe en hou dit even vast. Herhaal dit dan 5 keer en draai dan nog even met je schouders naar achteren toe.
2. Wissel je houdingen af.
Probeer niet langer dan 20 tot 30 minuten in één houding te blijven. Wissel het zoveel mogelijk af! Zit je veel? Lees dan >> deze blog << voor tips.
3. Zorg dat je voldoende slaapt.
wanneer je weinig slaapt is de neiging om te gaan ‘hangen;’ heel groot, waardoor de rug juist stijf wordt. Zorg dat je genoeg slaapt (voor een volwassene ongeveer 8 uur per nacht), zodat er genoeg energie is om je rechtop te houden.
Heb je slaapproblemen? Ook daarvoor kan je terecht bij de De Beweegtherapeut. De Beweegtherapeut is namelijk ook slaapoefentherapeut >> zie link <<
4. Verander je (werk-)omgeving.
Zorg dat je omgeving zo optimaal mogelijk is. Stel je stoel goed in, zet je strijkplank op de juiste hoogte. Kijk eens om je heen en wordt creatief in het veranderen van je omgeving naar jouw hand. De spullen zijn niet de baas over jou. Jij bent de baas over de spullen!
5. Blijf bewegen!
Zorg voor genoeg beweging gedurende dag. Wanneer je spierkracht op pijl is kun je de strekking in de wervelkolom beter volhouden.
6. Strek op tijdens het bewegen.
Probeer zo vaak mogelijk op de juiste manier op te strekken tijdens het bewegen. Dit kan tijdens het staan, lopen, strijken, bukken, tillen, computerwerk, koken of basketballen zijn. Begin vanuit je borstkast, maar zorg dat de rug niet hol wordt. Vraag jij je af of je het juist doet? Stuur dan even een berichtje via >> dit << formulier en we maken een afspraak zodat we er samen naar kunnen kijken.
Laat je me weten of de tips voor jou helpen?
Doe dat op 06-24703041 of mail debeweegtherapeut@gmail.com

Ik loop erg naar voren gebogen vanuit mijn heupen en borst.
Ik heb erg doorgezakte voeten en halgus valgus en steunzolen. En een lichte kyfose en ben scheef 0,7 cm
Wat kan ik het beste doen
Hoi Ans, wat goed dat je een berichtje stuurt. Dit klinkt alsof er goed naar je houdingsopbouw gekeken moet worden. Een oefentherapeut Cesar/ mensendieck is een specialist in houding en bewegingspatroon. De therapeut kan samen met jou ontdekken waar een oorzaak ligt en bekijken wat er aan gedaan moet worden. bijvoorbeeld: spieroefeningen, zooltjes, houdingscorrectie etc.
Mocht je bij mij een intake willen doen dan kan je je aanmelden via: https://debeweegtherapeut.nl/oefentherapie-cesar-mensendieck/
groetjes Saskia Ligt