Pijn is normaal, of niet?

Aantal woorden: 534

nekpijn en hoofdpijn is niet normaal om dit te hebben gedurende de dag.


Pijn is normaal, of niet?
Een beetje nekpijn, rugpijn of hoofdpijn is de meeste van ons niet vreemd. Zo’n pijntje dat sluimert. Zo’n pijn die niet echt opvalt, maar toch al helemaal in je leven ‘hoort’. Ik zet ‘hoort’ tussen haakjes, want in principe is het niet de bedoeling dat we dagelijks pijn ervaren. Even uitgaande van een gemiddeld gezond mens. Misschien is het voor jou ook wel heel normaal om hoofdpijn te hebben aan het einde van een dag? Of heb je altijd rugpijn tijdens het stofzuigen, vooral bij dat harige vloerkleed?

Dit is NIET NORMAAL! Pijn is een signaal dat je iets moet veranderen aan je beweegpatroon, maar dat vergeten we vaak. Let maar eens op je bewegingen. Zak je zowel in tijdens het lopen en fietsen als tijdens het zitten en stofzuigen?

inzicht in je eigen pijn door een oefentherapeut cesar/ mensendieck

Je eigen houding voelt normaal
Vaak voelt onze houding zo normaal, dat we niet merken dat we ingezakt zijn. In het onderzoek tijdens de intake laat ik vaak mensen zien dat hun gewicht vrij ver naar achteren hangt. Meer mensen hangen naar achteren dan naar voren, ook al zijn ze ‘ingezakt’, dan dat ze het lichaamsgewicht in het midden hebben staan of naar voren. Ik laat dit zien door middel van verschillende lichaamspunten met elkaar te verbinden (pure biomechanica). Ik leg dan uit wat dit voor diegene doet met zijn lichaam. Ik laat zien en voelen waar je meer lichaamsspanning maakt dan nodig is en waar diegene juist een te lage basisspanning heeft.

Inzicht in je eigen pijn
‘Oja, mijn schoenen slijten ook altijd hard aan de achterkant!’ of ‘Aah. dat is waarom mijn hoofd zo zwaar voelt’ zijn dingen die ik geregeld hoor na de uitleg. Ineens kunnen ze de ‘normale’ dingen die ze voelen in perspectief plaatsen en begrijpen hoe je een deel van je klachten creëert of in stand houdt. Tijdens de intake krijgt je inzicht in je eigen ‘pijnpatroon’.

vergaderen zonder nekpijn op rugpijn

De pijn kan je met houdingsverbetering verminderen!
Wanneer je op je houding gaat letten verander je je eigen ‘pijnpatroon’ naar een gezond patroon. Door afwisseling van houding behaal je de meeste winst. Je houdt een stabiel rechte houding namelijk nooit de hele dag vol. Dat is ook geen probleem, het voordeel is dat wanner je steeds verandert je gewrichten juist soepel blijven. Door een andere houding toe te passen train je je spieren en worden ze krachtiger. Dit kun je bijvoorbeeld merken tijdens een vergadering. In het begin kost het zowel fysiek energie (inspanning) als ook ‘hoofdenergie’ om van houding te veranderen. Waar je in het begin niet langer dan 5 minuten rechtop kon zitten, lukt het na enkelen maanden de gehele vergadering en kost het minder energie.

Oefentherapie Cesar / Mensendieck totdat je vergeet dat je pijn had.
Dat is een van de redenen waarom Oefentherapie Cesar / Mensendieck zo’n leuk vak is. Als therapeut begeleid ik jou in dit hele (leer-)proces. Van het ontdekken waar de pijn vandaan komt, tot aanleren van de juiste houding en dan volhouden daarvan. Net zo lang dat het nieuwe patroon geïntegreerd is in jouw dagelijks leven en je vergeet dat je zo lang altijd pijn had. 
 
Ben jij benieuwd of jij in de gaten hebt hoe je beweegt en of hier klachten vandaan kunnen komen?
Stuur een mailtje of bel/ app me.

Geef een reactie