Knallend je bed in, brak je bed uit!

Leestijd: 4 minuten

BAM!
Bam! Dat was een lekkere dag. Superveel gedaan, mooie dingen bereikt. You’re on a roll! Even snel je tandenpoetsen en dan hup slapen. Dan lig je daar in bed. Je lijf is doodmoe, maar je voelt onrust in elke vezel. Misschien spoken er nieuwe plannen door je hoofd, misschien speelt alles van die dag door je hoofd. In ieder geval …onrust… Je bent doodmoe, maar slapen zit er even niet in.

Dat je lijf fysiek moe is betekent nog niet dat je klaar bent om te gaan slapen. Ooit van opslomen gehoord?

Opruimen
Tijdens je slaap ga je door verschillende slaapfases. Tijdens de slaap herstel je fysiek, maar ook alle indrukken verwerk je en ‘categoriseer’ je. Je bent je gedachten en indrukken aan het opruimen. Wanneer je slaap kwalitatief goed is, slaap je diep en lang genoeg. Maar begrijp dat je niet relaxed de marie-kondo techniek kan toepassen in je huis als er net van alles aan spullen naar binnen is gegooid. Dat is te overweldigend. Zo werkt het ook voor je brein met slaap.

Je hebt dus wat voorbereiding (rust) nodig en soms wat begeleiding. Tijdens de behandelingen in de praktijk bij mensen met slaapproblemen doe ik verschillende oefeningen. Soms is dat om het lijf te voelen, het kan ook zijn om je gedachten te keren of leren te ordenen. Soms is het beide. De ademhaling kan hierbij zeer helpend zijn.

Zelf kun je vanavond ook iets doen!
Je kan zelf ook ‘opslomen’ voor het slapen gaan. Doe een rustige activiteit (zonder scherm), dim je lichten, schrijf in een dagboekje/dankbaarheidboekje of doe eventueel al een ademhalingsoefeningen. Wist je dat op je buik liggen je slaap kan stimuleren? Ideaal om zo even te lezen (eventueel met een kussentje onder je buik, zodat het lekkerder ligt voor je rug).
Voor overdag kan ik, tijdens de behandeling, talloze dingen samen met jou bedenken die je kunt doen waardoor je beter gaat slapen. Want hoe minder gestrest je de avond in gaat, des te makkelijker is het ‘terugschakelen’ wanneer je wilt gaan slapen. Hier ga ik in een ander blog nog verder op in.

Hoe lang is het wenselijk om op te slomen?
Het liefst rond de 90 minuten. Lang he?! Dit schrikt veel mensen af. Probeer te starten met minimaal 30 minuten en bouw dit op. Let wel op dat rustig zitten en scherm kijken hier niet onder valt.
Ikzelf doe vaak wat kleine huishoudelijke taakjes. Die laat ik dan overdag ook liggen. De keuken aan kant, spullen of kleding klaar leggen voor de volgende dag of de was opruimen. Soms lees ik wat en op een gegeven moment ga ik naar bed. Poets ik mijn tanden heel gezellig bij kaarslicht. Want dat felle licht vind ik een crime ’s avonds en maakt me weer veel te wakker.

Energiek wakker worden
Heb je moeite met inslapen, doorslapen, te vroeg wakker worden, onuitgerust wakker worden? Schroom je niet en stuur een bericht. Hoe tof is het als we samen in enkele behandelingen een verschil kunnen maken en jij energieker wakker wordt! Woon je niet in Dordrecht? Dan is dat geen probleem, behandelingen kunnen ook via videobellen plaatsvinden.


Heb je geen moeite me te slapen, dan ben ik benieuwd wat jij doet voor het slapen gaan.
Vertel het me hieronder!

Slaapoefentherapie door de beweegtherapeut. De oplossing voor uw slaapproblemen. (ook online)

2 Comments

    1. Sowieso een goed etip. HIer kom ik ook op terug in de slaapcursus die vanaf november gaat draaien. Want seks is een topmanier om goed te slapen. Mits het plezierig is natuurlijk!

Geef een reactie