Je staat krom!

Sommige mensen kunnen er niks aan doen en anderen veroorzaken zelf de kromming in de rug.
Wanneer je achterop de rug kijkt en je ziet een zijwaartse kromming dan noemen we dit een scoliose. Je hebt hier 2 vormen van: Een S- scoliose en een C-scoliose. Waarbij de S-scoliose dus 2 bochten geeft en de c-scoliose 1 bocht.

Een scoliose kan aangeboren zijn (congenitale scoliose) of ontstaan verder op in je leven (idiopathische scoliose). Dit kan zowel in de kinderleeftijd zijn van 3 tot 10 jaar (Juveniele Idopatische Scoliose= JIS) als in de adolescente leeftijd vanaf 10 jaar (adolescente Idiopatische scoliose = AIS). Bij een congenitale scoliose worden er vanaf de geboorte al een of meerdere afwijkingen gevonden aan de wervels in de wervelkolom. Bij JIS is het niet bekend waarom de bochten in de wervelkolom ontstaan. Er zijn aanwijzingen dat de erfelijkheid een rol speelt.

Voor de scoliose is ook nog een andere indeling: een structurele of niet structurele scoliose. Een structurele scoliose zit ten alle tijden in de rug. Een niet-structurele scoliose, ook wel eens een functionele scoliose genoemd, kan worden opgeheven. Een niet structurele scoliose wordt gemaakt door bijvoorbeeld een beenlengte verschil of door bepaalde voorkeurshoudingen. Wanneer de houding veranderd wordt of het beenlengte verschil wordt opgeheven verdwijnt de scoliose. Een structurele scoliose is een intensievere vorm dan de niet structurele.

De scoliose kan ook nog soepel op stuf zijn. Wanneer bij het bewegen de scoliose verdwijnt is deze soepel. Dat betekent dat de rug ook nog soepeler is wat zo zijn voordelen heeft voor het verminderen van de scoliose.
Een scoliose kan ook nog 3D zijn. Dit betekent dat de wervels meedraaien en hierdoor er een torsie (verdraaiing) ontstaat.
Bij ernstige scoliose kunnen er veel klachten ontstaan tot ademhalingsklachten en moeite van functioneren van bepaalde organen aan toe. Je hoeft geen klachten te ervaren bij een scoliose. Zeker op de kinderleeftijd worden er meestal geen klachten ervaren, maar je moet wel goed met je rug leren omgaan om klachten op latere leeftijd te voorkomen.

De oefentherapeut Cesar / Mensendieck is de bewegingsspecialist om te leren hoe je op de juiste manier beweegt en je oefeningen aan te leren om eventuele klachten te verminderen en de bewegelijkheid van de rug op de juiste manier te bevorderen. Het niet ‘hangen in je bocht’ is zeer belangrijk!

Vraag je je af of je zelf of je kind/partner een scoliose heeft? Je kan altijd in de praktijk van De Beweegtherapeut een check laten doen.
Thuis kan je de volgende check zelf doen:
Ga in ondergoed voor de spiegel staan en zet de voeten bij elkaar. Kijk naar de volgende punten.
– Staan je enkels hetzelfde?
– Staan je knieën op dezelfde hoogte?
– Staat de bovenranden van je beken gelijk?
– Zijn de taillehoeken gelijk?
– Zijn de schouders gelijk?
– Lopen de sleutelbeenderen op dezelfde manier?
– Staat je hoofd recht op de romp?

Kijk je bij iemand anders of maak je een filmpje van je rug? Dan kan je ook nog naar de volgende punten op de rug kijken
– Staan de schouderbladen hetzelfde?
– Is de rug rechts en links even hoog wanneer je bukt?
– Is de rug recht zowel laag als hoog in de rug? (zie afbeelding recht onder)

Kan je op één of meerdere vragen met ‘Nee’ beantwoorden laat het dan checken door een Oefentherapeut Cesar / Mensendieck. Je hebt hier geen verwijzing voor nodig en je kan je dus gemakkelijk aanmelden. Bij mij via het volgende formulier. Vul het in en ik bel je terug voor een afspraak:https://debeweegtherapeut.nl/aanmelding/


Voor het schrijven van deze blog werd gebruikt gemaakt van de volgende bronnen:
https://orthopedie.mumc.nl/heb-ik-scoliose
https://www.maartenskliniek.nl/kinderzorg/kinderorthopedie/
– Sesamatlas

scolisoe oefentherapie cesar mensendieck zelftest thuistest

Geef een reactie