‘Mevrouw? Ik snap het niet. Mijn dokter zegt dat ik last heb van mijn rug door een hernia. In mijn rug voel ik niks. Wel heb ik een diep in mijn bil pijn en straalt het uit naar mijn been. Ik moest van hem naar de Oefentherapeut Cesar / Mensendieck. Wat kan jij doen dan? Jij haalt de hernia toch niet weg? Ben ik wel aan ‘t goede adres?’
Dit soort gesprekken heb ik geregeld bij nieuwe aanmeldingen. Hernia’s en soortgelijke rugklachten zie we namelijk vaak in de praktijk.
Een hernia is een bekend gegeven. Al weten veel mensen niet precies wat het is.
Een hernia betekent breuk. De meeste hebben het over een Hernia (HNP) in de wervelkolom, maar hij kan ook ergens anders zitten. Door de breuk van de tussenwervelschijf komt er een uitstulping (soort kauwgommassa) en die drukt tegen de zenuw aan. Hierdoor krijg je uitstralende pijn van die zenuw die hij aanraakt. Elke zenuw bestuurt een bepaald gebied van het lijf die iets verderop ligt dan de wervelkolom en de breuk zelf. Hierdoor wordt de pijn meestal niet het sterkst in de rug zelf ervaren, maar vaak als eerste diep in de bil wanneer dat de zenuw is die hij aanraakt. Rugklachten komen wel vaak bij de uitstralende pijn.
De hoogte van de hernia in je wervelkolom bepaalt waar de klachten zich laten zien. Zit de hernia hoog in de nek, dan is er meestal last van de arm. Zit hij in laag in wervelkolom (onderrug) dan is er meestal last in de bil of het been.
Door de stand van je wervelkolom en bekken kan je zelf deels de druk op de uitstulping en de zenuw bepalen. Hoe je staat, kookt, loopt, bukt, ligt, stofzuigt etc. Wanneer je op de juiste manier belast, kan de uitstulping zich grotendeels terug trekken en verdwijnen de pijnklachten. Zes weken plat liggen is allang achterhaald, want je hebt je spierkracht nodig om je wervelkolom zo gelijkmatig te gebruiken (qua druk op de tussenwervelschijf en dus de hernia), maar rust heb je ook nodig! Die balans van spanningen en ontspanning, van spierkracht en spierlengte gaan we samen herstellen om te zorgen dat je steeds meer kan met minder of zonder klachten.
Ben je dan aan het juiste adres bij de Oefentherapeut? Jazeker!
Bij de oefentherapeut behandelen we via het bewegingspatroon (houdingsveranderingen, oefeningen en meer) de hernia om te zorgen dat de druk zo laag mogelijk blijft gedurende de hele dag, hierdoor de uitstulping niet hard tegen de zenuw aandrukt. en de klachten dus afnemen.
