Tijdens de anamnese, dat is het vraaggesprek bij het eerste contact, krijg ik geregeld te horen dat ik ontzettend veel vraag. Dat klopt ook!
Ik wil degene die voor mij zit zo goed mogelijk begrijpen. Wat zijn de dingen die diegene doet? Waarom doet hij/zij sommige dingen? Wat voor klachten heeft iemand? Wat vind iemand daar van? en nog zoveel meer….
Heb je ooit nagedacht dat het een enorm verschil kan zijn of iemand dagelijks een chihuahua uit moet laten of een sterke boxer? En of diegene de enige is die dat moet doen of dat de taken verdeeld worden over het huishouden? Bedenk eens dat diegene last heeft van nekpijn of armklachten, of wellicht zoveel last van de rug of benen dat hij/zij niet ver kan lopen.
Kan je je dan voorstellen dat een trekkende hond het verschil kan maken in belasting?
Zo had ik iemand met rugklachten die steeds erger werden terwijl ze juist zo goed was begonnen met bewegen op een crosstrainer thuis. Helaas leken de klachten sindsdien erger te worden. Naast de houding hebben we ook het bewegingspatroon op het crossapparaat doorgenomen. Helaas nog zonder direct resultaat. Tijdens de 3e behandeling kwam ik door verder doorvragen erachter dat de crosstrainer op zolder staat. Hier staat ze op onder een schuin dak. En ook al raakt ze het plafond niet, ze staat dan schuin omdat ze bang is om dat wel te doen. Nadat ze het apparaat verschoven heeft is de pijn verminderd en loopt ze nu weer klachtenvrij rond. Hier waren we nooit achter gekomen wanneer ik niet verder had doorgevraagd.
In de praktijk heb ik ook een man gezien met enorm veel spierkrampen en een zeer verhoogde spiertonus. Hij had soms het gevoel van flauwvallen, maar vooral constant trillingen over het hele lijf. Tijdens de tweede behandeling heb ik verder gevraagd op het voedingspatroon. Het bleek dat deze man in kwestie ongeveer 1 (soms 1,5!) liter koffie per dag dronk en weinig ander vocht binnen kreeg. Ik heb hem geadviseerd om dit direct terug te brengen naar maximaal 3 koppen per dag. Hij wilde zelf geheel stoppen om het effect te merken. Na twee weken hoofdpijn (afkickverschijnselen) waren zijn spierkrampen geheel weg.
De omgeving van mensen en de gewoontes zijn zeer van invloed op de klachten die mensen hebben en hoe zij ze in stand houden. Dat is de enige manier om achter een patroon te komen en het dus ten goede te kunnen veranderen.
Bereid je dus voor: ik vraag je het hemd van het lijf!
Altijd op onderzoek uit.
