Ik wacht wel totdat het erger wordt

2 min leestijd.

Herinner mij later
Een pop-up over updates installeren schiet omhoog. ‘Herriner mij later’ *klik* en het is weg voor nu. Ik zit achter mijn computer. Dit doe je dan een paar keer achter elkaar. Herken je dat ook? Totdat het apparaat na een tijd toch wat trager begint te worden en tegen te sputteren. Grommend op het protesterende elektrische beest besef je dat het nu toch echt tijd is voor de update.  *Klik* updaten dan maar. Voordat het goed en wel begonnen is en de voorbereiding nog niet eens op 5% staat, besef je dat je eigenlijk wel nog een deadline hebt liggen. Dapper zet je je over je weerstand, want hoe lang kan die update duren??

Wachten totdat het echt erg wordt
Vertaal dat apparaat nu eens naar het bewegingsapparaat (oftewel je lijf). Vertaal dan vervolgens de updates naar een check (of controle) behandeling. Bedenk eens hoe vaak het bij jou voorkomt… oeps! Laat staan bij je omgeving!
Hoor jij ook vaak ‘ ik heb al wel een week of drie vier last, maar ik hoef nog niet naar een therapeut. ‘Ik wacht wel tot het echt wordt.’
WACHTEN TOT HET ECHT ERG WORDT?!?!?!

Waarom wachten tot je minder plezier in bewegen hebt
Over die instelling van mensen heb ik me als therapeut altijd verbaasd. Want waarom zou je wachten als je last hebt van (terugkerende) pijn? Waarom zou je nog langer wachten tot de klachten zó erg zijn dat je niet meer uit de voeten kan? Of dit nou hoofdpijn, rugpijn, nekpijn is. Of het nou gaat om lopen, sporten, werken, bukken of tillen. Waarom moet het eerst zo erg zijn dat je dingen niet meer kan doen, of dat alle plezier er door de pijn wordt uitgeslagen vóórdat je er wat aan gaat doen.
Eigenlijk is dat toch raar?

Snelle actie = snelle reactie
Een klacht die er nog maar net is, kan vaak met enkele behandelingen getackeld worden. Dit is voor alle partijen prettig. De cliënt, jij dus, is namelijk snel geholpen en jij kan weer verder met waarmee je bezig was. Je hebt er niks voor hoeven laten of hoeven afzeggen. Je kan dus lekker snel verder gaan waarmee je bezig was.

’T duurt te lang..
Wacht je tot een klacht er maanden of soms zelfs jaren zit voordat je er mee aan het werk gaat? Weet dat het dan ook vaak langer duurt voordat de klachten kunnen verminderen. Je hebt je lijf en hersens getraind om om te gaan met deze klachten en beperking in je bewegingen. Dat is niet zo handig. Heel je bewegingsapparaat (incl. hersenen) moet je opnieuw programmeren. Dit kan betekenen dat je, in plaats van 4, nu 12 of 18 behandelingen nodig hebt. Als je écht pech hebt kun je chronisch hulp nodig hebben omdat het probleem onomkeerbaar lijkt te zijn.
Wacht dus niet te lang!


Voel je dus een update aankomen. Klik hem dan maximaal 1 keer weg.
Komt het terug?
Onderneem dan actie voordat je de halve dag op je computer aan het wachten bent voordat je weer kan starten. Twee woorden negen letters: DUURT LANG!

Geef een reactie