5 tips om feestdagenstress te verminderen

5 min leestijd:                        

De agenda’s lopen vol
De agenda’s lopen vol. Bij wie is er brunch? Bij wie lunch en gaan we voor het avondeten ook nog langs iemand? Ik zie graag vrienden, familieleden en dan ook nog mijn ouders (met partner bij de gescheiden variant) In de ochtend daar naar toe en dan wat later naar die….. Je zou er stress van krijgen, maar wat zie ik daar in mijn agenda? Een paar dikke kruizen voor de feestdagen. Ik kijk er naar uit!  Vier dagen wandelen met een vriendin. Hele dagen buiten! Alleen dit idee al geeft me rust én het idee niet geleefd te worden, hoe gezellig ook, rondom de feestdagen.

Waar is mijn gevoel van autonomie?
Bij veel mensen, in de praktijk en privé, zie ik de stress al opbouwen vanaf eind oktober. De dagen worden korter, het weer grauwer en de temperatuur daalt. Dan zijn er de feestdagen; Thanksgiving, Sinterklaas, Kerst en Oud&Nieuw. Dit brengt naast een hoop geregel ook nog kosten met zich mee waar ook niet iedereen op zit te wachten. Het regelen legt beslag op je agenda en hierdoor vervallen veel eigen (sport)momenten.  Een client in de praktijk vertelde me de maand december altijd te willen overslaan ‘ik ben gevoel van autonomie kwijt in deze maand. Ik word zo enorm geleefd door alles wat ‘moet’’. 

Stress
Hierboven lees je meerdere manieren waardoor er stress wordt opgebouwd. Donkerheid van de dagen, overvolle agenda of de bijkomende kosten. Stress maakt je minder weerbaar en dus vatbaarder voor fysieke en mentale overbelasting. Je energielevel is lager en je eigen batterij loopt sneller leeg. Het cortisol-niveau stijgt.
Hoe kan je goed met deze stress omgaan? Lees de 5 feestdagen-tips hieronder. Door de stress te verlagen komt het cortisol-niveau in de hersenen niet zo hoog. Dit heeft een positieve invloed op je gehele gesteldheid en je slaap. Zeer belangrijk in deze dagen.

Tip1: Kruis in de agenda!
Bedenk en plan in je agenda wat je voor jezelf wilt doen en wanneer. Maak het concreet.
Wil je in bad? Wil je naar buiten? Sporten of wandelen? Zorg dat je minimaal 1 dag of 2 dagdelen per week hebt en plan dit in. Kruis in de agenda! Ja, dit plannen kan in eerste instantie wat stress geven, maar hoe lekker is het om door de straten te dwalen en naar alle kerstlichtjes te kijken? Bijvoorbeeld in de week 2x een uurtje wandelen voor jezelf na het avondeten of overdag wanneer de kinderen naar school zijn gebracht.

Tip 2: Plan
Ook al ben je niet van het plannen, maak een overzicht met wat je moet doen. Ga je iets koken? Zorg dan dat je op tijd de boodschappen hebt kunnen halen. Wil je cadeautjes halen? Plan dit.
Weet wanneer je ergens naar toe wilt en waar dit is (reistijd meerekenen!). Hang dit overzicht zichtbaar op. Wanneer je samen bent met iemand, ga er dan even een avondje voor zitten om samen een planning te maken. Kinderen kunnen hier ook prima aan meedoen! Zo weet iedereen waar hij/zij aan toe is en maak je iedereen verantwoordelijk voor de acties die ze zelf (willen) nemen.

Tip 3: Denk positief
Herken je dat je steeds denkt: druk druk druk. Ik moet dit nog doen, die moet dat nog doen. Misschien is het zelfs zo dat wanneer je denkt aan een kerstdiner je al voelt dat je je weer gaat ergeren aan bepaalde personen. Wat je dan doet is je focus leggen op het negatieve. Alles wat we aandacht geven groeit. Oftewel draai het om: Think positive!
Bedenk wat je leuk vindt van de drukke dagen. De mensen? Het experimenteren met eten? De dynamiek tussen verschillende mensen?

Tip 4: Blijf bewegen
Tijdens de feestdagen zitten we veel. Is het niet tijdens het samenzijn, dan is het wel op de reis er naar toe. Hierdoor voel je je vaak ongemerkt passief. Daarnaast eten we gemiddeld meer in december dan in andere dagen wat natuurlijk een negatief effect heeft op de algehele gezondheid.
Ga bewegen! Maak samen met de mensen waarmee je bent een wandeling of zorg dat je een activiteit plant voordat je ergens naar toe gaat.
Wij gingen vroeger met de mensen die zin hadden van de familie overdag een uurtje of 2 het bos in. Met mijn zus ben ik van Breda naar Dordrecht gefietst na de eerste kerstdag. Dit vind ik heerlijke momenten en zijn relatief makkelijk in te plannen.

Tip 5: Wees flexibel
We weten allang dat niets zo gaat zoals gepland. Verwacht dit dan ook niet! Ben je slecht in los laten? Maak er een spel van. Lach er om! Hoeveel dingen gingen er deze week anders dan bedacht? Schrijf ze op en grinnik.
En? is het goed gekomen of was het echt een ramp?

Fijne dagen!
Succes met het toepassen van deze tips. Ik ben heel benieuwd of het lukt en of er bepaalde dingen zijn je al doet? Heb jij nog een andere gouden tip die voor jou goed werkt? Deel het!


Ik wens jullie allemaal alvast fijne en vreugdevolle dagen toe. Ik heb er zin in, eerst 4 dagen wandelen en dan een gezellig (en lekker!) samen zijn met fijne mensen tijdens de feestdagen!

Geef een reactie