Zit jij langer dan 30 minuten achter elkaar?

Zelfonderzoek
Gisteren heb ik onderzoek gedaan naar hoeveel ik eigenlijk zit. Veel mensen vinden me zo beweeglijk en toch….. Ik schrok van hoeveel momenten mijn billen de stoel raakte. Wat deze momenten waren kan je zien op Facebook / Instagram van de beweegtherapeut: https://www.facebook.com/DeBeweegtherapeut/ of www.instagram.com/debeweegtherapeut.

Wat me het meest bezig hield is dat ik weet dat ik een beweeglijk beroep heb. Dit is een van de redenen waarom ik dit ben gaan doen. En zelfs bij mij ligt veel zitten op de loer. Ik word zeer ongelukkig als ik iedere dag 8 uur achter een computer moet zitten of in een auto. Maar bij veel verschillende beroepen wordt dat wel van je gevraagd. De vraag is, wie wordt daar wel gelukkig van?

Uit het onderzoek van TNO blijkt dat een gemiddelde werknemer 10.1 uur zit op een dag. Stel je zou jezelf observeren buiten de werktijden. Hoeveel uur zit je dan? Ontbijt en avondeten en plof je ook op bank na een lange dag totdat je gaat slapen. Van niet bewegen wordt je lamlendig en heb je weinig energie waardoor je nog minder wilt bewegen. Wanneer je iets gaat doen, ga je wellicht wel vermoeider slapen, maar ook voldaan! Je slaap wordt hier kwalitatief beter van, waardoor je dag ook beter wordt.

Niet langer dan 30 minuten achter elkaar
Waar gaat het nou om? Dat je niet langer dan 30 minuten achter elkaar zit. Ook al sport je iedere dag 2 uur, als je de rest van de dag lang achter elkaar zit heb ook jij last van de gezondheidseffecten hiervan. Dit zijn hart- en vaatziekten, diabetes rugklachten etc. Is er iets wat je kan je doen om je werkzaamheden te doorbreken, al is het maar voor een minuut.
Kan je opstaan en je benen strekken? Jezelf even helemaal uitrekken? Een keer extra naar de wc, of wat drinken pakken.

Ik ga fietsend naar mijn werk en voor iedere cliënt (na +/-30 min) loop ik een trap op en af. Daarbij ben ik samen met cliënten aan het lopen, staan, bukken, tillen en zitten .Langer dan 15 minuten zit ik meestal niet achter elkaar. Wanneer ik mijn administratie ga doen zet ik een wekker en zorg ik dat ik drinken uit de keuken haal zodat ik een klein loopje heb. (En meestal mezelf even uitrek wanneer ik op de waterkoker wacht).


Wat kan jij elk half uur doen om die uren zitten te doorbreken?


Geef een reactie