Elke dag vakantie

Vakantie….daar kijken we allemaal naar uit. Even stil staan bij wat we allemaal gedaan hebben afgelopen tijd, nieuwe plannen die door de rust opborrelen, je opladen voor een volgend moment, helemaal niks hoeven en er alleen maar gewoon zijn. Dat zijn fijne dingen van de vakantie toch?

Waarom gaan we niet vaker op vakantie?
Gewoon voor een dagje of een middag? Niks plannen en maar zien hoe de dag gaat.

Ongemerkt ‘moeten’ we veel doen in een week. We hebben het huishouden, mensen die we willen zien en up to date houden, werk, verschillende hobby’s en misschien nog mensen waarvoor je moet zorgen in de omgeving. En oja, we moeten ook nog sporten, gezond eten en genoeg slapen en al deze dingen willen we natuurlijk ook nog goed doen.

De druk kan ongemerkt behoorlijk hoog zijn. Dit levert een verhoogde spierspanning op. Dat is praktisch omdat er hiermee een alertheid is waardoor alles gemakkelijker verloopt. Echter zit het probleem in het feit dat we onze spierspanning tussendoor niet meer verlagen. Geen druk meer van de ketel halen waardoor we langzaam overkoken. Dit kan zich uiten in scherpe opmerkingen, vergeetachtigheid of (beginnende) fysieke klachten.

Herken je het? Toenemende hoofdpijn? Trillend oog? Concentratie die afneemt? Vermoeid fysiek gevoel? En de (stiekeme) hang naar vakantie.

Het advies: neem elke dag een moment vakantie. Even Niks.
Neem daarnaast elke maand een dag of een heel weekend vakantie.

Hoe Dan?
Plan elke dag 10 minuten liggen/zitten in. Voor je uit starend met een kop thee of koffie in je hand of blijf voor thuiskomst nog even bewust zitten voordat je de auto uitstapt. Het mooiste is wanneer je van die 10 minuten de gewoonte om te mediteren. Dit is wetenschappelijk bewezen zeer nuttig bij (stress gerelateerde) klachten.

Het weekend pakken we anders aan. Zet in elke maand een streep door 1 weekend. Dat is het weekend waarin je niks plant. Waarin je van te voren tegen alles en iedereen nee zegt. Óók tegen dat leuke feestje, of het bedrijfsuitje. Bekijk dan op het moment zelf waar je zin in hebt. Soms is dat het feestje, maar het kan ook ineens een dag film kijken in bed worden.
Het leukste is dat je niet weet wat je te wachten staat, waardoor je zo’n weekend écht (van moment tot moment) beleeft.

Het zal echt even wennen zijn en niet zonder slag of stoot gaan, maar het werkt echt! Uit eigen ervaring kan deze plan-idioot dat bevestigen. Ontspanning is net zo belangrijk als inspanning. Dat weten we allemaal: nu nog doen.
Fijne (mini-)vakantie !

1 Comment

Geef een reactie