Strompelend uit de wachtkamer

Rugklachten kunnen je leven zeer beperken. Zo heb ik in de praktijk een vrouw van in de 40. Ze drukt zichzelf van de stoel af, steunend op haar benen komt ze omhoog. Voetje voor voetje loopt ze op me af. Terwijl ze zich voorstelt en me een hand geeft zie ik dat het bewegen van de arm al een vervelend effect heeft op haar rug. Ze heeft al meer dan 20 jaar rugklachten en af en toe schoot er daar nog extra pijn in na een draai of vervelende beweging. Fysiotherapie, manueel therapie, dry needling; ze heeft het allemaal al gehad zonder blijvend resultaat.

In de anamnese en het onderzoek zag ik dat er weinig stabiliteit werd gemaakt ondersteunend vanuit de buikspieren. Ze leek constant de rugspieren aan te spannen en op die manier de rug over te belasten. Ze had een hoge algehele spierspanning, maar voelde dit niet. Ze had niet in de gaten dat ze bijvoorbeeld het hele gesprek gespannen op het puntje van haar stoel zat met de schouders opgetrokken. Dit laten inzien zodat ze het kan veranderen is ook oefentherapie Cesar /Mensendieck . Ik ben samen met haar op onderzoek gegaan wanneer ze wel of geen spanning voelt in haar spieren. Dit hebben we als aanknopingspunt gepakt om het lichaamsgevoel uit te bouwen en toe te passen in haar dagelijks leven (ADL). Daarnaast hebben we stabiliteitsoefeningen gedaan. Denk nu niet aan iets ingewikkelds, maar we zijn superklein begonnen met zittend een heup optrekken. Ze verloor haar balans al snel bij de gemiddeld lichte oefeningen (superman, bruggetje) dus dat had geen zin; dan oefen je niets en kan je de klachten zelfs erger maken! Om haar genoeg tijd te geven om alles goed te oefenen en te integreren in haar dagelijks leven zie ik haar ongeveer 1 x in de twee weken.

Nu, na 3 maanden therapie, kreeg ze van haar man te horen dat ze opvallend makkelijk van de bank af stond. Ze kan alleen maar lachen als ze dit verteld. Traplopen gaat makkelijker, op visite bij vrienden en op de bank zitten, staan tijdens een boterham smeren in de keuken, langer staand douchen met verminderde klachten. Dat zijn de eerste mijlpalen.

We zijn er nog niet, deze jarenlange klachten hebben tijd nodig om uit het lichaam getraind (en verzorgd) te worden. Maar de eerste successen hebben we al gehaald. Haar inzet is top!

rugklachten oefentherapie cesar mensendieck de beweegtherapeut core stability oefeningen beweegcoach oefentherapie dordrecht Saskia Ligt
rugklachten en de oefeningen die onmogelijk waren in het begin.

Geef een reactie